Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner

Pierwsza wymiana oleju..

151K views 430 replies 96 participants last post by  Jacques  
#1 · (Edited)
Planuję wkrótce zrobić pierwszą wymianę oleju.

Mam korek spustowy oleju z magnesem (używam ich we wszystkich moich samochodach, działają świetnie), zaktualizuję ten wątek, jeśli będzie pasował, gdy tylko dokonam wymiany.

Zazwyczaj używam Amsoil i chciałbym trzymać się jednej marki (kupując hurtowo itp.). Uważam, że 0w-20 jest zalecany dla tego silnika (G16E-GTS), tak samo jak dla mojego ND2.

Uważam, że EA15K09 to filtr Amsoil, który powinien być porównywalny z filtrem OEM Toyoty 90915-YZZN1, czy ktoś może to potwierdzić?

Dziękuję

#3 ·
Jakiej marki oleju używasz? Czy Toyota ma w ofercie olej 0W-20, którego używa GR Yaris? Właśnie przejechałem 600 mil, na pewno wymienię olej silnikowy... ale próbuję ustalić, gdzie mogę zdobyć wszystkie płyny i filtry.

#4 · (Edited)
Jakiej marki oleju używasz? Czy Toyota ma w ofercie olej 0-20, którego używa GR Yaris? Właśnie przejechałem 600 mil, na pewno wymienię olej silnikowy... ale próbuję dowiedzieć się, gdzie mogę zdobyć wszystkie płyny i filtry.
Próbowałem znaleźć filtry w zeszłym tygodniu, aby wymienić olej po dotarciu, i nie mogłem ich nigdzie znaleźć. Jeszcze nie dzwoniłem do dealera. Jeśli ktoś znajdzie filtry poza salonem, dajcie znać. Czy numer części to 90915-YZZN1?

#16 ·
Zgodnie z instrukcją

„Oryginalny olej silnikowy Toyota” jest używany w Twoim pojeździe Toyota. Używaj zatwierdzonego przez Toyotę „Oryginalnego oleju silnikowego Toyota” lub jego odpowiednika, aby spełnić następującą klasę i lepkość.
Klasa oleju: wielosezonowy olej silnikowy ILSAC GF-6A
Zalecana lepkość: SAE 0W-20"

po małym googlowaniu wygląda na to, że jest to dość standardowe u dużych producentów oleju, artykuły z Mobil1, Pennzoil i Castrol.

#23 ·
Ups, poprawiam się. Instrukcja obsługi faktycznie zaleca wymianę oleju co 5000 mil w tym samochodzie, a nie tylko w trudnych warunkach eksploatacji. Mój błąd. Teraz wiem.
Tak, właśnie trochę poszukałem. Mam przeczucie, że będą się o to spierać, gdy nadejdzie czas na wymianę. Oto standardowa broszura, ponieważ większość samochodów wymaga wymiany oleju tylko co 10 000 mil.
Image

#25 ·
Przepraszam, że mówię bez wcześniejszego sprawdzenia. Miałem tę dyskusję z klientami tak wiele razy w ciągu ostatniej dekady i dłużej, chciałbym mieć dolara za każdym razem. Do tego samochodu jedynymi produktami Toyoty, które miały syntetyczną wymianę oleju co 5000 mil, były flex fuel Tundra i Sequoia. Wszystko inne miało wymianę oleju co 10 000 mil. Przypuszczam, że powinienem się tego spodziewać, ponieważ jest to silnik z turbodoładowaniem. To z pewnością uzasadnia częstsze wymiany oleju. Nie powinieneś musieć kłócić się z dealerem, aby uzyskać te elementy konserwacji, ponieważ jest to wyraźnie określone w instrukcji konserwacji. Zdecydowanie powinno to być częścią Twojej opieki Toyoty, plus rotacja opon i kontrola wielopunktowa.

#26 ·
Nie sądzę, żeby konserwacja GR Corolla różniła się od podstawowej Corolli. Czy to zostało opublikowane?

Ale tak, dostaniesz z tego 4 wymiany oleju. Jeśli zdecydujesz się na wcześniejszą wymianę, liczy się to do twoich 4.

#29 ·
Ciekawe. Wyciągnąłem butelkę starego produktu i oto liczby na niej. Ale wygląda na to, że ze względu na oznaczenie SM, prawdopodobnie nie będzie on wystarczający dla GRC.

Image

Image

Wyobrażam sobie, że jeśli nowy produkt będzie w tej samej cenie, dział części po prostu zacznie przełączać wszystko na nowy produkt.

#30 · (Edited)
Ciekawe. Wyciągnąłem butelkę starego oleju i oto liczby na niej. Ale wygląda na to, że ze względu na oznaczenie SM prawdopodobnie nie będzie wystarczający dla GRC.

View attachment 5994
View attachment 5995

Wyobrażam sobie, że jeśli nowy olej będzie w tej samej cenie, dział części po prostu zacznie przechodzić na nowy olej.
Widziałem tę butelkę, ale nie sądzę, żeby była odpowiednia, nasza instrukcja określa SP 0w-20, który jest ILSAC GF-6A.

Do tej pory Valvoline to jedyny olej, który spełnia wymagania. Wszyscy inni mówią, że są zgodni z ilsac-6, a nie 6a. Prawdopodobnie zadzwonię do amsoil lub motul; nikt nie ma żadnych informacji o naszych samochodach!

Oto karta specyfikacji od valvoline.

wygląda jak Motul 8100 eco lite 0w-20, karta specyfikacji, która pasuje do instrukcji.

#32 ·
Brak informacji, jakie ma dealer, jest powodem, dla którego nie oddam mojego samochodu do serwisu. 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów do naszych samochodów. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.

to nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj w Ameryce.

#33 ·
Brak informacji, jakie posiada dealer, jest powodem, dla którego nie oddam mojego samochodu. 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów do naszych samochodów. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.

to nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj, w Ameryce.

Jakich informacji potrzebują? Dosłownie potrzebują trzech rzeczy - waga/typ oleju - filtr oleju - ilość napełnienia?

Czego nie dostają lol?

#38 ·
Mój numer VIN nawet się nie wyświetla na stronie internetowej centrum części Toyoty, lol. Nie można również ręcznie wyszukiwać części do GR Corolli, ponieważ jeszcze ich tam nie ma.

#99 ·
Mój numer VIN nawet się nie wyświetla na stronie internetowej centrum części Toyoty, lol. Nie można również ręcznie wyszukiwać części do GR Corolli, ponieważ jeszcze ich tam nie ma.
Odebrałem samochód 2 tygodnie temu… i mój numer VIN również nie wyświetla się na stronie części Toyoty! Jakikolwiek pomysł dlaczego… numer VIN działa z moją aplikacją Toyota?

#50 ·
Olej Amazon Basics również spełnia te wymagania. Ta sama firma, która produkuje olej Walmart. Warren Distribution.

#52 ·
Olej Amazon Basics również spełnia te wymagania. Ta sama firma, która produkuje olej Walmart. Warren Distribution.
View attachment 6007
to jest bardzo fajne, powinniśmy założyć wątek o olejach, aby odnotowywać różnice w tym, czego każdy używa i zobaczyć, czy występują jakieś zużycie oleju, zapachy lub właściwości chłodzące każdego z nich.

#51 ·
ok soooooo jaki jest konsensus lol? Jeśli do tego dojdzie, sam kupię olej i po prostu wezmę filtr od dealera. Szczerze mówiąc, chciałbym ten olej marki GR powyżej. Teraz wszyscy sprawiają, że czuję, że dealer nie będzie wiedział, co robi........Kiedy początkowo sporządzili moje dokumenty sprzedaży, zapisali je jako Corolla SE, a facet od finansów zadzwonił do mnie prawie tydzień później i powiedział wprost: "Hej, spieprzyłem" i teraz musisz wszystko przerobić. Wiem, że mój dealer dostaje Supry i GR86. Zakładam, że oba te samochody potrzebują specjalnych olejów i filtrów itp.

#53 ·
ok, więc co z konsensusem lol? Jeśli do tego dojdzie, sam kupię olej i po prostu wezmę filtr od dealera. Chciałbym ten olej marki GR powyżej szczerze mówiąc. Teraz wszyscy sprawiają, że czuję, że dealer nie będzie wiedział, co robi........ Kiedy początkowo sporządzili moje dokumenty sprzedaży, napisali je jako Corolla SE, a facet od finansów zadzwonił do mnie prawie tydzień później i powiedział wprost: "Hej, spieprzyłem" i teraz musisz wszystko przerobić. Wiem, że mój dealer dostaje Suprę i GR86. Zakładam, że oba te samochody potrzebują specjalnych olejów i filtrów itp.
Konsensus wydaje się być taki, że olej 0w20 Full Synthetic ILSAC GF-6 powinien być w porządku. Miałbym nadzieję, że dealer to ma? Nadal potrzebuję numeru części naszego filtra oleju. Jeśli uda mi się znaleźć jeden, sam zrobię wymianę oleju po 1000 milach, a następnie udam się do dealera po 5000 milach na kolejną.

• Like
Reactions: mdp5094
#54 ·
Czy ktoś może skierować mnie do zalecanych interwałów wymiany oleju w instrukcji obsługi? Nie mogę tego tam znaleźć. Wiem, że to 5000 mil, ale chcę mieć dowód, aby pokazać go działowi serwisowemu, jeśli spróbują powiedzieć, że zalecany interwał to 10 000 mil.

#55 ·
Czy ktoś może skierować mnie do zalecanych interwałów wymiany oleju w instrukcji obsługi? Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Wiem, że to 5000 mil, ale chcę mieć dowód, aby pokazać go działowi serwisowemu, jeśli spróbują powiedzieć, że zalecany interwał to 10 000 mil.
Nie ma tego w grubszej instrukcji. Jest to w mniejszej szarej książeczce. Nie pamiętam dokładnej nazwy i nie mam samochodu ze sobą w pracy. Czy jakaś była dołączona do twojego samochodu?

#57 ·
Z tego, co mogę wywnioskować, jeśli ten olej jest produkowany przez firmę, która sprzedaje go do Walmart i Amazon, spełnia to wymagane standardy. Wtedy możemy po prostu patrzeć na marketing i ostatecznie, w imię inżynierii olejów, usunięcie rozpoznawalności marki lub uprzedzeń... zasadniczo można pójść do Walmart, zaoszczędzić pieniądze i mieć ten sam poziom ochrony (jeśli nie wyższy).

#59 ·
Właśnie rozmawiałem przez telefon z kierownikiem serwisu w moim salonie Toyoty, nie mieli wrażenia, że samochód będzie miał wymianę oleju przy każdym przeglądzie. Powiedzieli tylko, że przy 5 tys. milach dostanę wymianę opon i sprawdzenie płynów itp.

Powodem, dla którego zadzwoniłem, było zrobienie wymiany oleju w skrzyni biegów i oleju. Brzmiał, jakby nie miał pojęcia.

Zasugerowałem więc, że zgodnie z harmonogramem przeglądów samochód będzie miał wymianę oleju co 5 tys. mil i kilka innych rzeczy, gdy przebieg będzie się zwiększał itp. Powiedziałem mu więc, że wyślę mu e-mailem plik PDF z tych instrukcji i formularzy itp. Stwierdził również, że Supra i GR86 nie są traktowane tak samo i mają inne harmonogramy itp. Powiedział, że skontaktuje się z działem części w sprawie uzyskania odpowiednich płynów i filtrów i poinformuje mnie jutro. Ale człowieku, to brzmi jak gówno z oczekiwaniami i konserwacją itp. Prawie chcę założyć dedykowany wątek dla 2 lat zawartej konserwacji, która nie jest tym, czym powinna być. Więc wszelkie przemyślenia byłyby uzasadnione. Daj mi znać.

#61 ·
Przed chwilą rozmawiałem przez telefon z kierownikiem serwisu w moim salonie Toyoty, NIE mieli wrażenia, że samochód będzie miał wymianę oleju przy każdym przeglądzie. Powiedzieli tylko, że przy 5000 milach dostanę wymianę opon i sprawdzenie płynów itp.

Powodem, dla którego zadzwoniłem, było to, że chciałem zrobić wymianę oleju w skrzyni biegów i oleju. Brzmiał, jakby nie miał pojęcia.

Zatem wskazałem, że zgodnie z harmonogramem przeglądów samochód powinien mieć wymianę oleju co 5000 mil i kilka innych rzeczy, gdy przebieg rośnie itp. Powiedziałem mu więc, że wyślę mu e-mailem plik PDF z tych instrukcji i formularzy itp. Stwierdził również, że Supra i GR86 nie są traktowane tak samo i mają inne harmonogramy itp. Powiedział, że skontaktuje się z działem części w sprawie uzyskania odpowiednich płynów i filtrów i poinformuje mnie jutro. Ale człowieku, to brzmi jak gówno z oczekiwaniami i konserwacją itp. Prawie chcę założyć dedykowany wątek dla 2 lat dołączonej konserwacji, która nie jest tym, czym powinna być. Więc wszelkie przemyślenia byłyby uzasadnione. Daj mi znać.
Tak jak się obawiałem.... Też zadzwonię do mojego dealera, kiedy będę miał trochę czasu.

#62 · (Edited)
Dodałem te informacje, nie wiem czy ktoś chce to przypiąć, po telefonach do kilku działów serwisowych Toyota w Thousand Oaks była bardzo pomocna w podawaniu numerów części

Filtr oleju Gr Corolla P/N 90915-yzzn1

Nasze samochody potrzebują 4,5 kwarty (olej i filtr) pełnego syntetyku 0w-20 API SP ilsac gf-6a dostępnego prawie wszędzie, od prawie wszystkich głównych marek, od Amazon po Pennzoil.

Dla osób, które już wymieniły, czy potrzebujemy podkładki zgniatającej na korku spustowym?
OEM nie jest podkładką zgniatającą do korka spustowego oleju silnikowego, to materiał włóknisty. Skrzynia biegów, skrzynia rozdzielcza i dyferencjał używają podkładek zgniatających.

Edytuj numer części dla podkładki zgniatającej 12157-10010 x 6 edycja tylko 4 potrzebne dla skrzyni rozdzielczej i dyferencjału
Edytuj numer części dla uszczelki spustu/napełniania skrzyni biegów 90430-18008 x2

Numer części dla podkładki spustu oleju silnikowego 90430-12031 x 1

#63 ·
Dodałem te informacje, nie wiem czy ktoś chce to przypiąć, po telefonach do kilku działów serwisowych Toyota w Thousand Oaks była bardzo pomocna w podawaniu numerów części.

Filtr oleju Gr Corolla P/N 90915-yzzn1

Nasze samochody zużywają 4,5 kwarty (olej i filtr) pełnego syntetyku 0w-20 API SP ilsac gf-6a dostępnego prawie wszędzie, od prawie wszystkich głównych marek, od Amazon po Pennzoil.

Dla osób, które już wymieniły, czy potrzebujemy podkładki zgniatającej na śrubie spustowej?
@Jeonsa Czy możemy przenieść ten konkretny post lub informacje do ogólnego wątku konserwacyjnego?

#66 ·
Wszystkie techniczne części i numery części do serwisów:

Filtr oleju (fabryczny - dostępny tylko w Japonii): 90915-10009
Filtr oleju (odpowiednik z Ameryki Północnej): 90915-YZZM1 = 90915-YZZF2 = 90915-YZZN1 - wszystkie trzy są zastępowane przez najnowszy N1. Niektórzy dealerzy mogą nadal mieć stare zapasy, ponieważ nie jest to szybko rotujący element.
Filtr oleju (niepotwierdzony alternatywny większy filtr): 90915-YZZF1 - jest to popularne ulepszenie dla 4A-GE. Standardowy filtr 4A-GE to filtr YZZF2, ale YZZF1 pasuje, jest o około 1 cm dłuższy = lepsze filtrowanie. Jedynym ograniczeniem jest dopasowanie dłuższego filtra.

Podkładka korka spustowego oleju silnikowego: 90430-12031
Podkładki spustowe i zalewowe tylnego dyferencjału: 12157-10010 x2
Podkładki spustowe i zalewowe skrzyni rozdzielczej: 12157-10010 x2
Podkładki spustowe i zalewowe skrzyni biegów: 90430-18008 lub 90430-A0003

Olej do skrzyni biegów: 08885-81007 x2 Toyota LV (z LSD to 2L, ale bez LSD potrzeba 2,1L, więc może być potrzebne więcej niż 2)
Olej do tylnego dyferencjału: 08885-02606 Toyota LX (około pół litra)
Olej do skrzyni rozdzielczej: 08885-02506 Toyota LT (około pół litra)

Olej (fabryczne zalanie): 08880-13205 (puszka 4L, potrzebujesz więcej niż jednej, specyfikacja to 4,3L z wymianą filtra)
Olej (Kanada): C0BBA-0W2SN-1J (4,4L, API SP, co odpowiada wymaganiom ILSAC GF-6A: Kategorie Olejów)
Olej (USA): 00279-0WQTE-6S (na kwartę) - ten numer części był również używany dla API SN Plus, ale teraz powinien być to wszystko API SP. Z tyłu butelki jest to zaznaczone.
Image

Oto pełne płyny serwisowe z dokumentów Toyoty:

DANE SERWISOWE
Płyn hamulcowy (dla modeli benzynowych)
dla G16E-GTS​
"TOYOTA GENUINE BRAKE FLUID DOT4, CLASS6", FMVSS No.116 DOT4 lub SAE J1704LV
*: Jeśli płyn typu "TOYOTA GENUINE BRAKE FLUID DOT4, CLASS6", FMVSS No.116 DOT4 lub SAE J1704LV nie jest dostępny, można użyć płynu typu TOYOTA GENUINE BRAKE FLUID DOT3, FMVSS No.116 DOT3 lub SAE J1703 bez szkody dla trwałości hamulców.​
z wyjątkiem G16E-GTS​
  • SAE J1703 lub FMVSS No. 116 DOT3
  • SAE J1704 lub FMVSS No. 116 DOT4
Olej do manualnej skrzyni transaxle EA67F/EA68F
Standardowa pojemnośćz LSD
2,0 litra (2,1 US qts, 1,8 Imp. qts)
Toyota Genuine Manual Transmission Gear Oil "LV GL-4 i SAE 75W" lub "API GL-4 i SAE 75W"
bez LSD
2,1 litra (2,2 US qts, 1,8 Imp. qts)​
Płyn chłodniczy G16E-GTS
POJEMNOŚĆ​
KLASYFIKACJA​
5,7 litra (6,0 US qts, 5,0 Imp. qts)​
Pojazdy TOYOTA są fabrycznie napełniane płynem TOYOTA SLLC. Aby uniknąć uszkodzenia układu chłodzenia silnika i innych problemów technicznych, należy używać wyłącznie płynu TOYOTA SLLC lub podobnego wysokiej jakości płynu niezamarzającego na bazie glikolu etylenowego, bez krzemianów, amin, azotanów, boranów, z długotrwałą hybrydową technologią kwasów organicznych (płyn niezamarzający z długotrwałą hybrydową technologią kwasów organicznych to połączenie niskich fosforanów i kwasów organicznych).​
Standardowa klasa oleju silnikowego G16E-GTS
KLASA OLEJU​
LEPKOŚĆ OLEJU (SAE)​
Wielosezonowy olej silnikowy ILSAC GF-6A​
  • 0W-20
Standardowa pojemność oleju silnikowego G16E-GTS
POZYCJA​
STANDARDOWY WARUNEK​
Spust i uzupełnienie z wymianą filtra oleju​
4,3 litra (4,5 US qts, 3,7 Imp. qts)​
Spust i uzupełnienie bez wymiany filtra oleju​
4,0 litra (4,2 US qts, 3,5 Imp. qts)​
Napełnianie na sucho​
5,1 litra (5,4 US qts, 4,5 Imp. qts)​
Olej do skrzyni rozdzielczej GF1A
KLASA OLEJU​
LEPKOŚĆ​
STANDARDOWA POJEMNOŚĆ​
Toyota Genuine Differential Gear Oil LT API GL-5 lub odpowiednik​
SAE 75W-85​
0,40 do 0,50 litra (0,43 do 0,52 US qts, 0,36 do 0,44 Imp. qts)​
Olej do dyferencjału
KLASA OLEJU​
STANDARDOWA POJEMNOŚĆ​
*: Użycie oleju do dyferencjału innego niż określony może spowodować nienormalny hałas lub wibracje, lub uszkodzić dyferencjał pojazdu.
Toyota Genuine Differential Gear Oil LX 75W-85 GL-5 lub odpowiednik*
0,45 do 0,55 litra (0,48 do 0,58 US qts, 0,40 do 0,48 Imp. qts.)​