Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner

Rozwiązanie z kołem zapasowym nr 2: Koło dojazdowe

3 reading
75K views 215 replies 57 participants last post by  snowrx  
#1 · (Edited)
****AKTUALIZACJA: Zobacz krótkie omówienie OBU rozwiązań dotyczących opon zapasowych tutaj:

OK, zrobiłem wątek dotyczący używania składanej opony zapasowej z Maserati, która działa dobrze, ale nie pasuje dobrze do bagażnika i lepiej ją przechowywać za jednym z przednich siedzeń.

Na dłuższą metę chciałem użyć opony zapasowej typu donut, która zmieściłaby się w bagażniku. Kupiłem jedną i wydaje się pasować. Oto szczegóły.

Do koła użyłem koła zapasowego 18x4 z Rav4 Prime. Oczywiście opona zapasowa Rav4 jest za wysoka, więc wymieniłem ją na 135/70-18 Yokohama - ten rozmiar ma praktycznie taką samą wysokość jak normalne opony GR.

(Edycja: W przypadku kompleksowych zestawów, które zawierają koło zapasowe, oponę, podnośnik i klucz do kół, zobacz post #2, aby uzyskać dwóch dostawców kompletnych zestawów do opon zapasowych.)

Wydaje się, że opona pasuje dobrze tam, gdzie jest teraz pianka. Ma mniej więcej taką samą wysokość.

Będę musiał zbudować jakąś konstrukcję, aby ją utrzymać na miejscu i zabezpieczyć podnośnik, pompkę powietrza, klucz do kół itp.
.
Image

Image

Image

Image

Image

#2 · (Edited)
Chociaż użyłem zapasowego koła OEM Toyoty i kupiłem osobną oponę do zamontowania na nim, istnieją dwaj dostawcy kompletnych zestawów koła zapasowego do naszych samochodów (opona zapasowa zamontowana na kole, plus klucz do kół i podnośnik), które prawdopodobnie byłyby w porządku.

(Uwaga: Nie mam doświadczenia z żadnym z nich.)

Obaj pokazują 125/70-18 dla rozmiaru opony, co jest bardzo zbliżone średnicą do naszych opon, tylko o 1/2" krótsze. Ale jestem pewien, że byłoby w porządku i łatwiej zmieściłoby się w bagażniku.

OTO DWÓCH DOSTAWCÓW, JEDEN UŻYWA KOŁA ALUMINIOWEGO, DRUGI UŻYWA KOŁA STALOWEGO. OBA POWINNY PRAWDOPODOBNIE DZIAŁAĆ.

.
.
PONIŻEJ JEST TRZECI DOSTAWCA - NIE POLECAM: Jest trzeci dostawca, EZ-Spare, ale nie podoba mi się ich "uniwersalny" rozstaw śrub kół.
AKTUALIZACJA: Jedna osoba wypróbowała ezspare i powiedziała, że śruby nie pasowały prawidłowo.

#3 ·
#6 ·
Car and Driver przetestował, jak koło zapasowe typu donut wpływa na osiągi - wyniki są naprawdę imponujące.
.
Pracowałem w warsztacie evo przez kilka lat i mieliśmy stos zapasowych kół, które pozostały (konwersje samochodów wyścigowych itp.) Pewnego późnego wieczoru po kilku piwach stażysta/asystent w warsztacie zasugerował założenie 4 zapasowych kół ze stosu na jeden z naszych prywatnych samochodów. Nie tylko zapewniło to świetną zabawę z napędem na wszystkie koła/donut, ale miało również zauważalny wpływ na reakcję i moc. Tak bardzo, że przypięliśmy go do hamowni, aby sprawdzić, czy to sobie wyobrażamy, czy też samochód był faktycznie szybszy na pizza cutterach.

Moment obrotowy nie zmienił się zbytnio, ale samochód generował więcej KM. Ostatecznie była to zbyt mała różnica, aby przypisać ją tylko kołom, ponieważ ta sama zmienność mogła zostać wytworzona przez temperaturę/ciśnienie w oponach, napięcie pasów hamowni itp.

Osobiście uważam, że głównym czynnikiem było to, że koła zapasowe są napompowane do ciśnienia 50+ psi, co w połączeniu z wąskim profilem prowadzi do zmniejszenia oporu toczenia. (pomyśl o jeździe na rowerze na niedopompowanych lub przepompowanych oponach) Samochód może nie generować więcej mocy i był zbyt ograniczony przyczepnością, aby jechać szybciej, ale na pewno wydawał się szybszy.

#5 ·
Może ktoś pojawi się na rynku wtórnym i zrobi piankę zastępczą dla tyłu z miejscem na pączka.
Chyba pociacham moją piankę i zobaczę, czy to może zadziałać.

#8 ·
Nie jestem zbytnio doświadczony w układach napędowych... rzeczach. Jakiego rodzaju dodatkowego zużycia możemy się spodziewać w systemie GR-Four podczas jazdy na kole zapasowym?
Jeśli koło zapasowe ma taką samą średnicę jak pozostałe opony, nie ma to absolutnie żadnego wpływu na mechanizmy różnicowe itp.

#11 · (Edited)
Po raz kolejny, rozmiar opony 135/70-18, którego używam (i polecam), ma praktycznie taką samą średnicę jak opony 235/40 i 245/40 oem GR.

#13 · (Edited)
Ok, więc musielibyśmy zdobyć koło zapasowe RAV4, a następnie założyć na nie oponę 135/70?
Przeczytaj post nr 2, napisałem go ponownie i dodałem więcej szczegółów.

#16 · (Edited)
Super, dzięki za wypróbowanie i udostępnienie. To szalone, ile tam jest miejsca. Czy możesz pokazać zdjęcie z kołem zapasowym w środku i podłogą bagażnika płasko wyjętą? Z góry dziękuję.
EDIT: Usunąłem oryginalny stary film z tego postu, zobacz post #25, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat zakończonej instalacji i zaktualizowany film.

#17 ·
Dzięki za to. Doskonała okazja na „zestaw” z kołem zapasowym/oponą, narzędziami i nową piankową tacą, która utrzyma wszystko na miejscu. Subwoofer nadal można wykonać, po prostu zamontuj go po prawej stronie i wykorzystaj dodatkową przestrzeń do regulacji głośności skrzyni. Idealny byłby głośnik niskotonowy 8 cali wykorzystujący przestrzeń pod podłogą, która jest martwą przestrzenią.

Muszę poczekać i zobaczyć, czy ktoś podejmie się obu.

#19 · (Edited)
Pasuje dobrze na duże przednie hamulce.

Około 3/16" pomiędzy powierzchnią zacisku a wewnętrzną powierzchnią szprych koła i może 3/8" lub więcej pomiędzy zaciskiem a wewnętrzną stroną obręczy/bębna.

Felga Toyoty, której użyłem, pochodziła z Rav4 Prime i pierwotnie miała wysoką oponę 165/90-18. Była oznaczona jako 18x4T 10. (Zakładam, że 10 to odsadzenie.)

Wygląda na to, że ten rozmiar koła zapasowego jest używany w innych Toyotach, ale nie jestem pewien, czy te inne samochody używają tego samego koła.

Wygląda na to, że najłatwiejszą i najbezpieczniejszą rzeczą do zrobienia jest zakup jednego z zestawów aftermarketowych, które zawierają wszystko i zostały przetestowane pod kątem dopasowania do samochodu.

#20 ·
Docieram tam. Myślę, że podnośnik, klucz do kół itp. zmieszczą się w wyściełanej torbie pod oponą.

Z przodu górna część opony jest nieco niższa niż pianka, dodam drewnianą podkładkę, aby podnieść oponę, aby podtrzymywała słaby czarny panel osłony.

Dodam pasek mocujący i prawdopodobnie skończę jutro - wtedy dodam więcej szczegółów.

#22 ·
Dochodzimy do celu. Myślę, że podnośnik, klucz do kół itp. zmieszczą się w wyściełanej torbie pod oponą.

Z przodu góra opony jest nieco niższa niż pianka, dodam drewnianą podkładkę, aby podnieść oponę, aby podtrzymywała słaby czarny panel osłony.

Dodam pas mocujący i prawdopodobnie skończę jutro - wtedy dodam więcej szczegółów.
Hej Toyota? Czy zwracam Twoją uwagę? Zobacz, co robi ten człowiek? Tak powinien wyglądać samochód z fabryki.
Pączek wyrzeźbiony w piance z niezbędnymi narzędziami do radzenia sobie z przebitą lub pękniętą oponą lub uszkodzonym kołem.

Ta moda na brak koła zapasowego jest irytująca.

#24 ·
Teraz żałuję, że nie kupiłem opcji nr 1...
Hej, ostrzegałem cię!

Składane koło zapasowe Maserati to najprostsze rozwiązanie i działa świetnie. Cieszę się, że miałem je podczas mojej ostatniej podróży do NC i z powrotem.
.
Image

#25 · (Edited)
OK, skończone!

Oto pianka 1", której użyłem w kilku miejscach, aby podnieść oponę (jestem pewien, że ten rodzaj pianki jest dostępny również z innych źródeł.) Rockler Foam Organizer Sheet

Użyłem tego paska mocującego z Amazon. Amazon.com

To okrągła torba, której zamierzam użyć do przechowywania narzędzi pod kołem. Amazon.com

Oto film z ukończonej instalacji ze szczegółami.

Edycja: Obejrzyj ten film, ale zobacz też kilka aktualizacji w poście nr 43.

#37 ·
OK, skończone!

Oto pianka 1", której użyłem w kilku miejscach, aby podnieść oponę (jestem pewien, że ten rodzaj pianki jest dostępny również z innych źródeł.) Rockler Foam Organizer Sheet

Użyłem tego paska mocującego z Amazon. Amazon.com

To okrągła torba, której zamierzam użyć do przechowywania narzędzi pod kołem. https://www.amazon.com/gp/product/B088NHLWW6

Oto film z gotowej instalacji ze szczegółami.

Naprawdę podoba mi się wycięcie na oponę zapasową. Mam jednak jedno pytanie. Co się stanie, jeśli pewnego dnia zabierzesz samochód do serwisu, a wścibski technik postanowi zajrzeć pod podłogę bagażnika? Czy mogą unieważnić gwarancję na samochód za tego rodzaju modyfikacje? Czy Toyota dba o to, czy przetniesz piankę, która trzyma zestaw naprawczy do opon? Jeśli tak, to wolałbym zostawić koło zapasowe na podłodze bagażnika i trzymać je na miejscu za pomocą zaczepu fotelika dziecięcego na lewym i środkowym siedzeniu z hakiem holowniczym.

#31 ·
Jeśli mógłbyś położyć koło do góry nogami, może byłoby łatwiej zabezpieczyć narzędzia w środku. (Jak miska)
Myślę, że szprychy trochę wystają, ale spróbuję tego dzisiaj. Prawdopodobnie trzeba będzie również dodać sztywny panel na górze "misy", aby podeprzeć wiotki panel bagażnika.

Znalazłem również tę większą torbę, która prawdopodobnie będzie lepiej pasować.

https://www.amazon.com/dp/B07DDPFFF1

#33 ·
OK, zrobiłem wątek o użyciu składanego koła zapasowego z Maserati, które działa dobrze, ale nie pasuje dobrze do bagażnika i lepiej je przechowywać za jednym z przednich siedzeń.

W dłuższej perspektywie chciałem użyć koła zapasowego typu donut, które zmieściłoby się w bagażniku. Kupiłem jedno i wydaje się pasować. Oto szczegóły.

Do koła użyłem koła zapasowego 18" z Rav4 Prime. Oczywiście opona Rav4 jest za wysoka, więc wymieniłem ją na 135/70-18 Yokohama - ten rozmiar ma praktycznie taką samą wysokość jak normalne opony GR.

(Edycja: Aby uzyskać kompleksowe zestawy, które zawierają koło zapasowe, oponę, podnośnik i klucz do kół, zobacz post #2, aby uzyskać dwóch dostawców kompletnych zestawów kół zapasowych.)

Wydaje się, że opona pasuje dobrze tam, gdzie jest teraz pianka. Ma mniej więcej taką samą wysokość.

Będę musiał zbudować jakąś konstrukcję, aby ją utrzymać na miejscu i zabezpieczyć podnośnik, pompkę powietrza, klucz do kół itp.
.
View attachment 8187

View attachment 8188

View attachment 8192

View attachment 8193

View attachment 8194
Sprytny, pomysłowy sposób przechowywania opony....

#35 ·
Dobra wiadomość - opona pasuje szprychami w dół, jak sugerował @Snowman - a z większą okrągłą torbą, którą zamówiłem, myślę, że nawet podnośnik zmieści się i zmieści w środku koła.

Szczegóły zamieszczę za dzień lub dwa.