Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner
41 - 60 of 75 Posts
Dużo podróżowałem i nie miałem czasu na publikowanie. Mam sporo aktualizacji do opublikowania, postaram się je tutaj zgrupować, a następnie zrobić osobną aktualizację na temat moich poprzednich dwóch dni na torze.

Recenzja (Revemoto), malowana maska ​​GR Corolla CE, 1,5 na 5 gwiazdek:
- Jakość lakieru 0 na 5
- Obsługa klienta 2 na 5
- Dopasowanie koloru do koloru OE 5 na 5

Nie kupuj od Revemoto. Na początek ich obsługa klienta to kompletny badziew. Twierdzą, że jakość OE lub lepsza. Jeśli miałeś jakieś Toyoty przez lata, to wiesz, że ich lakier nie jest wysoko postawioną poprzeczką. Mam tę maskę od mniej niż 3 miesięcy (około 3500 mil i 2 dni na torze; dla porównania mam 0 odprysków na standardowej masce z 7500 milami i 3 dniami na torze), a lakier odpryskuje znacznie w wielu miejscach. Nie jest opłacalne wysyłanie tej maski z powrotem na dożywotnią gwarancję, skontaktowałem się z nimi w sprawie częściowego zwrotu pieniędzy na lokalną naprawę lakieru. Było to trudne i wymagało wielu rozmów, aby odzyskać trochę pieniędzy (to było 2 tygodnie po zakupie maski).

To nie są odpryski od kamieni, lakier odpryskuje w dużych kawałkach i rozwarstwia się z warstwy bazowej. Zobacz zdjęcia, możesz zobaczyć farbę lub podkład, gdzie odpryski nie są gołym metalem. Faktem jest, że żałuję, że po prostu nie kupiłem niemalowanej maski od Limit+1 i nie zleciłem jej pomalowania lokalnemu warsztatowi. Teraz jestem stratny więcej pieniędzy i muszę znaleźć warsztat, który ponownie pomaluje tę maskę.

View attachment 30867
View attachment 30868 View attachment 30869

Rura wlotowa SXTH Turbo, 3 na 5 gwiazdek:
- Jakość 4 na 5
- Obsługa klienta 4 na 5

Instalacja jest trochę uciążliwa. Ogólna jakość wykonania jest dobra. Moim zastrzeżeniem do tego produktu jest materiał uszczelniający specyficzny dla adaptera wlotu turbosprężarki. Robiłem inspekcję przed dniem na torze i zobaczyłem to:

View attachment 30865

Myślałem, że źle zainstalowałem adapter wlotowy i zacisnąłem uszczelkę. Po demontażu zdałem sobie sprawę, że się stopił i że widziałem trochę materiału uszczelniającego, który wyciekł spomiędzy dwóch powierzchni. Obawiam się możliwości wciągnięcia gorącej, stopionej gumy do turbosprężarki.

View attachment 30866

To zdecydowanie nie jest uszczelka wysokotemperaturowa i stopiła się po około 3500 milach jazdy. Nie sprzedają zamiennika, a ich zaleceniem jest kupienie go w sklepie z narzędziami. Standardowa uszczelka Toyoty jest wysokotemperaturowa, porównałem ją i nie ma deformacji po 7500 milach użytkowania. Zamierzam spróbować zdobyć uszczelkę wysokotemperaturową, aby zastąpić stopioną uszczelkę. Tymczasowo wróciłem do mojej standardowej na moje wydarzenie na torze. Zauważyłem, że temperatura kolektora dolotowego spadła w przypadku standardowego. To prowadzi mnie do przekonania, że ​​aluminiowy nagrzewa się bardziej niż standardowa plastikowa jednostka. Jeśli ponownie zainstaluję, prawdopodobnie owinę go taśmą ze złotą folią, aby zmniejszyć przenoszenie ciepła.
Dzięki za informację o Revemoto, byłem zainteresowany zdobyciem maski CE, gdy tylko zakończy się ten zimowy sezon. Zdecydowanie skreślę ich z mojej listy do sprawdzenia. Doceniam Twoje posty, człowieku, zawsze szczegółowe (y)

Pobieranie z dnia na torze:

Na początek mam nowe informacje na temat wyłączenia/przegrzania AWD. W końcu doświadczyłem prawdziwego wyłączenia na Ozarks International Raceway w miniony weekend (myślę, że za każdym razem, gdy wcześniej otrzymałem wiadomość, było to ostrzeżenie, a nie oficjalne wyłączenie). W przeszłości wielokrotnie myślałem, że się wyłączył, ale nigdy nie zauważyłem żadnej różnicy w prowadzeniu. Na OIR otrzymałem wiadomość, a pół okrążenia później wiadomość się zmieniła i samochód stał się prawie niemożliwy do prowadzenia przy mocnym wciśnięciu pedału gazu. Tył stał się luźny pod wpływem gazu (uznałem to za nietypowe, ale inny właściciel GRC na torze miał takie samo doświadczenie). Moja teoria jest taka, że nie był w stanie przenieść wystarczającej wagi na tył, aby uzyskać przyczepność z tyłu.

Przed tymi dniami na torze zmieniłem olej silnikowy na 5w-30.

Hallett, 21-22 września 2024, Apex Driving Academy:

Było gorąco, pierwszego dnia osiągnęliśmy temperaturę w okolicach 90 stopni Fahrenheita, a drugiego dnia spadł deszcz. Fajnie było trochę nauczyć się mokrej linii w Hallett. Pierwszego dnia doświadczyłem przegrzania AWD (przynajmniej tak mi się wydawało) w każdym przejeździe, zwykle w ciągu 2 okrążeń od końca. Uzyskałem nowy PR na torze podczas drugiego przejazdu dnia z czasem 1:35.72 (wcześniej ok. 1:41). Od tego momentu jechałem coraz wolniej. Uważam, że po części było to spowodowane moim instruktorem. Uczył mnie linii, z którą nie czułem się komfortowo i którą trudno było mi i mojemu samochodowi konsekwentnie pokonywać. Był dobrym kierowcą, po prostu mniej znał tor niż mój poprzedni instruktor (w czerwcu).

Drugi dzień był fajny. Byłem zdenerwowany potencjałem deszczu. Podczas drugiego przejazdu zaczęło lekko kropić, a w połowie było już całkiem porządnie i tor stawał się coraz bardziej śliski. To był fajny przejazd i jedyny przejazd, jaki kiedykolwiek miałem w Hallett bez uruchamiania jakichkolwiek komunikatów o przegrzaniu AWD.

Oto link do pełnej playlisty wszystkich filmów z Hallett we wrześniu.

Wciąż pracuję nad tym postem i dodam więcej później...
Dziękuję za tę aktualizację. Wydaje mi się, że widziałem kilka postów/wątków na tej stronie (być może od SavageGeese??), które wydają się wskazywać na problem z oprogramowaniem, a nie na rzeczywiste wyłączenie oparte na temperaturze. Czy ktoś słyszał jakieś aktualizacje na temat tego, czy ten problem można naprawić na rynku wtórnym?

Discussion starter · #43 ·
Dzięki za informację o Revemoto, byłem zainteresowany zakupem maski CE, gdy tylko zakończy się ta zima. Zdecydowanie skreślę ich z mojej listy do sprawdzenia. Doceniam Twoje posty, człowieku, zawsze szczegółowe (y)
Jestem naprawdę rozczarowany jakością. Początkowo nie zamierzałem o tym pisać, ale po znalezieniu jeszcze kilku odprysków zdecydowałem, że chcę opublikować gdzieś post online, aby udokumentować moje problemy. Dożywotnia gwarancja na lakier, którą oferują, to chwyt marketingowy, nie jest to opłacalne, chyba że mieszkasz w pobliżu ich zakładu w Houston.

Dzięki za tę aktualizację. Uważam, że widziałem kilka postów/wątków na tej stronie (być może od SavageGeese??), które wydają się wskazywać na problem z oprogramowaniem, a nie na rzeczywiste wyłączenie w oparciu o temperaturę. Czy ktoś słyszał jakieś aktualizacje na temat tego, czy ten problem można naprawić na rynku wtórnym?
Podobał mi się ten film, cieszę się, że wydaje się, że zawężają problem. Jestem pewien, że Graham i Ecutek doszli już do podobnej teorii jak moja. Opublikowałem swoje przemyślenia na temat tego problemu tutaj.

Discussion starter · #44 · (Edited)
Więc skończyłem wracając do mojego seryjnego tłumika. System RK dudni i jest głośny. To takie rozczarowanie, że żaden inny producent nie był w stanie wypuścić tłumika, który byłby lżejszy niż seryjny. Zastanawiam się, co chcę zrobić z systemem RK. Czuję, że seryjny wydech ma lepszą reakcję na gaz w dolnym zakresie obrotów, a samochód wydaje się szybszy, plus brak dudnienia.

Miłą rzeczą jest to, że teraz mój samochód znowu jest cichym samochodem do dojazdów do pracy, po którym większość ludzi nie spodziewa się, że jest szybki. Co było moim ogólnym celem, aby ten samochód był trochę sleeperem.

Edycja (04.11.2024):
Cóż, być może wrócę do wydechu RK. Napotkałem pływanie zaworów z seryjnym tłumikiem. Zauważyłem również, że mam dwa miejsca z wyciekiem spalin. Kołnierz, w którym łączy się z moją rurą spustową Limit+1 (i wymieniłem seryjną uszczelkę Toyoty na nową, gdy instalowałem wydech) i wydaje się, że mogę mieć bardzo niewielki wyciek na spawie na rezonatorze (na zdjęciu poniżej). Wyciek z kołnierza jest znaczny i zastanawiam się, czy przyczynia się do dudnienia. Myślę, że mam rozwiązanie tego wycieku, zamieszczę więcej szczegółów, jeśli mój plan zadziała. Ten w spoinach rezonatora to dziurka i ma bardzo małą ilość czarnej sadzy wokół niej, założę, że jest w porządku, mogę wysłać zdjęcia do RK Ti, aby zobaczyć, co myślą. W tej chwili zamierzam spróbować rozwiązać wyciek z kołnierza, który jest znaczny i uważam, że jest spowodowany tolerancjami łączenia na dwóch komponentach z rynku wtórnego.

Discussion starter · #45 ·
Zainstalowałem również emulator zaworu wydechowego HKS, wiem, że Exhaust Buddy jest tańszy, ale kiedy skontaktowałem się ze sprzedawcą na FB, nie chciał zaakceptować PayPala, a ja nigdy nie używałem Venmo. Wolę PayPal do transakcji online. Wymieniłem również śruby mocujące wydech na śruby tytanowe, co nie daje znaczącej redukcji wagi, ale jest fajne, ponieważ śruby pochodzą z zapasów tytanowych śrub mojego taty, które robił w swoim warsztacie kilka lat temu.

Discussion starter · #46 ·
Cóż, zrobiłem to, spłaciłem jeden samochód i kupiłem drugi. Uwielbiam GRC, ale ma swoje ograniczenia na torze. Planuję zatrzymać go jako mój weekendowy samochód do zabawy i zbudować go bardziej jako samochód uliczny. Planuję jeździć nim na torze jeszcze dwa razy w przyszłym roku, zanim wycofam go z użytku na torze. Naprawdę chcę wrócić do Hedge Hollow i zobaczyć, jak się poprawiłem od mojego pierwszego dnia na torze i chcę zabrać go do OIR, aby sprawdzić, czy mogę nim pojechać poniżej 3 minut.

Właśnie odebrałem BRZ, który będzie moim codziennym kierowcą (aby utrzymać przebieg z dala od mojego GRC) przez następne 6 miesięcy. Następnie planuję zacząć jeździć tym samochodem na torze i ostatecznie uczynić go pełnoetatowym samochodem torowym (po spłacie). Planuję jeździć nim na torze przez co najmniej rok z minimalnymi modyfikacjami (hamulce, wydech catback i może tuning, aby uzyskać flat-foot shifting).

Discussion starter · #47 ·
Myślę, że na razie mam GR Corollę tak, jak chcę. Czekam na swobodny wydech, który jest lżejszy niż fabryczny i trochę cichszy niż system RK. Chociaż od mojej ostatniej próby naprawy wycieku na połączeniu między rurą spustową a catbackiem mam mniej dudnienia przy prędkościach autostradowych. Ostatecznie chcę założyć większe turbo i ulepszyć sprężyny zaworów, śruby głowicy i wałki rozrządu, a następnie spróbować dostroić do 400 KM na kołach. To jednak odległa przyszłość.

Na razie zainstalowałem osłonę wlotu powietrza SXTH carbon. Zgubiłem kilka śrub w oryginalnej, a następnie użyłem kleju do śrub i trochę dostało się na osłonę, powodując jej pęknięcie i złamanie. Zainstalowałem również 4 tytanowe śruby na osłonie. Osiągnąłem pewną oszczędność masy, ale była ona nieistotna.

• Like
Reactions: CrazyAirborne
Czy jest jeszcze miejsce na zwiększenie mocy? Limit plus 1 mówi, że z E50 i dolotem osiągnęli około 304 KM. Jestem ciekaw, jak udało Ci się uzyskać tylko 318 KM z o wiele większą liczbą modyfikacji.

Czy jest jakaś przestrzeń, aby uzyskać więcej mocy? Limit plus 1 mówi, że z e50 i dolotem uzyskali około 304. Ciekawi mnie, jak udało Ci się uzyskać tylko 318 z o wiele większą liczbą modyfikacji
Widzę, że właśnie dołączyłeś. Jest tu sporo osób, które szukają modyfikacji zwiększających moc, od dolotu i strojenia po nowe sprężyny zaworów i wałki rozrządu. Sprawdź niektóre wątki dotyczące budowy.

Wspominasz o mieszance paliwowej. Sprawdź wątek budowy Hanka. Bardzo dobrze opisuje on mieszanie etanolu::

Hank's GR Build - From an Engineer's Perspective | Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion

Discussion starter · #50 ·
Czy jest miejsce na zwiększenie mocy? Limit plus 1 mówi, że z e50 i dolotem zrobili około 304. Ciekawi mnie, jak udało ci się uzyskać tylko 318 z o wiele większą liczbą modyfikacji
To było na seryjnym sprzęgle i sprężynach zaworowych (IIRC czytałem, że seryjne sprzęgło ma wytrzymałość około 350 ft*lb, a seryjne sprężyny zaworowe zaczynają mieć problemy powyżej 320 KM). Nie próbowali ustanawiać rekordów, a WHP 318 nie jest takie złe, biorąc pod uwagę, że generuje 340 ft*lbs momentu obrotowego. Jestem pewien, że tunerzy mogli napisać mapę, która generowałaby znacznie więcej koni mechanicznych, ale kosztem momentu obrotowego. Widać to na moim wykresie bazowym, wygenerował 297 whp i 280 ft*lb momentu obrotowego. Mapa 93, działająca na tym samym paliwie, miała 293 whp i 295 momentu obrotowego. Zdecydowanie odczuwalnie szybciej na mapie 93 niż na standardowej, mimo że ma mniej whp. Nie pamiętam, kto to powiedział, ale "Moc sprzedaje samochody, moment obrotowy wygrywa wyścigi."

• Like
Reactions: lmike.grc
Discussion starter · #51 ·
Cóż, skoro to już nie będzie dla mnie samochód torowy, chcę skupić się nieco bardziej na estetyce i komforcie. Myślę o zainstalowaniu czerwonych chlapaczy Rally Armor. Chcę również trochę wyciszyć wydech samochodu, nie szkodząc przepływowi spalin. Zamierzam albo dodać rezonator do środkowej części rury mojej rury spustowej Limit+1, albo wymienić catback na system HKS legal-Max. Jeśli pójdę drogą HKS, doda to trochę wagi, ale da możliwość potencjalnego haka 1-1/4" na bagażnik rowerowy. Nie jestem jeszcze pewien, którą drogą chcę pójść.

W Święto Dziękczynienia miałem małą wpadkę (w 100% moja głupota), biegłem do sklepu z częściami samochodowymi i postanowiłem oddać trochę zużytego oleju. Najwyraźniej miałem jeden kanister, który nie miał zabezpieczonej nakrętki. Olej rozlał się wszędzie i dostał się pod tylne siedzenie. Musiałem zdemontować większość tylnego wnętrza, aby je wyczyścić, a poduszka tylnego siedzenia wchłonęła go jak gąbka. Udało mi się znaleźć tylne siedzenie z Core na ebay i założyłem na nie pokrowiec na siedzenie, aby pasował. Nadal mam lekki zapach chemiczny/oleju we wnętrzu po czyszczeniu. Usunąłem mocowania fotelików dziecięcych (w ogóle ich nie potrzebuję, a jeśli kiedykolwiek będę ich potrzebował, ponowne zainstalowanie zajęłoby 15 minut), aby uzyskać kolejne 1,5 funta redukcji wagi.

Image

Image

Dziś podjąłem decyzję o usunięciu haków holowniczych z samochodu, ponieważ nie planuję już ścigać się nim na torze (będę ścigał się moim BRZ). Dodałem również naklejkę Mighty Car Mods Chopped na zderzak. Myślę, że wygląda fajnie.

Cóż, skoro to już nie będzie dla mnie samochód torowy, chcę skupić się trochę bardziej na estetyce i komforcie. Myślę o zamontowaniu czerwonych chlapaczy Rally Armor. Chcę również trochę wyciszyć wydech samochodu, nie szkodząc przepływowi spalin. Zamierzam albo dodać rezonator do środkowej części rury mojej rury spustowej Limit+1, albo wymienić catback na system HKS legal-Max. Jeśli pójdę drogą HKS, doda to trochę wagi, ale da możliwość potencjalnego haka 1-1/4" na bagażnik rowerowy. Nie jestem jeszcze pewien, którą drogą chcę pójść.

Na Święto Dziękczynienia miałem małą wpadkę (w 100% moja głupota), biegłem do sklepu z częściami samochodowymi i postanowiłem oddać trochę zużytego oleju. Najwyraźniej miałem jeden kanister, który nie miał zabezpieczonej nakrętki. Olej rozlał się wszędzie i dostał się pod tylne siedzenie. Musiałem zdemontować większość tylnego wnętrza, aby je wyczyścić, a poduszka tylnego siedzenia wchłonęła go jak gąbka. Udało mi się znaleźć tylne siedzenie z Core na ebay i założyłem na nie pokrowiec na siedzenie, aby pasowało. Nadal czuję lekki zapach chemiczny/oleju we wnętrzu po czyszczeniu. Usunąłem mocowania fotelików dziecięcych (w ogóle ich nie potrzebuję, a jeśli kiedykolwiek będę ich potrzebował, ponowne zainstalowanie zajęłoby 15 minut), aby uzyskać kolejne 1,5 funta redukcji masy.

View attachment 32792
View attachment 32793
View attachment 32794

Dziś podjąłem decyzję o usunięciu haków holowniczych z samochodu, ponieważ nie planuję już jeździć nim po torze (będę jeździł moim BRZ). Dodałem również naklejkę Mighty Car Mods Chopped na zderzak. Myślę, że wygląda fajnie.

View attachment 32795
Jeśli nie próbowałeś oileater, to gówno jest niesamowite i naprawdę świetnie radzi sobie z usuwaniem wycieków oleju. Coś, co zawsze mam pod ręką. Ogólnie jest łagodny dla skóry i tworzyw sztucznych i tak dalej.

Discussion starter · #53 · (Edited)
No cóż, podjąłem decyzję i zdecydowałem się na układ wydechowy HKS, prawdopodobnie w pewnym momencie sprzedam system RK. Dla mnie brzmi to tak głośno jak seryjny układ wydechowy z downpipe (w samochodzie podczas jazdy); miałem nadzieję, że będzie głośniej. Stojąc za samochodem, nadal jest dość głośno (głośniej niż seryjny tłumik), więc ten system dobrze radzi sobie z projekcją dźwięku za tobą. Ton jest idealny, podoba mi się ton bardziej niż w systemie RK. Mam nadzieję, że z czasem będzie trochę głośniej. Do tej pory zrobiłem tylko jedno mocne pociągnięcie i nie ma pływania zaworów, więc nie jest tak restrykcyjny jak seryjny system. Ten system dodał około 6,2 funta do samochodu w porównaniu do seryjnego systemu.

Wrażenia z jazdy, nie czuć żadnej zmiany w mocy z tego systemu i systemu RK (seryjny sprawiał wrażenie, że reakcja na gaz i przyspieszenie były nieco lepsze niż w systemie RK). Brak dudnienia przy prędkości 65-75 mil na godzinę, mój system RK miał straszne dudnienie przy tych prędkościach.

Zastanawiam się nad dodaniem haka o cal i ćwierć (żebym mógł przewozić mój mtb z GR), nie jestem pewien co do kompatybilności i to byłoby dodatkowe 24 funty na samochodzie. To długoterminowy plan, jeszcze nie jestem pewien. Chciałbym również dodać światło przeciwdeszczowe i osłonę na środek. Ogólnie rzecz biorąc, zaczynam na drodze do uczynienia z tego wspaniałego, zabawnego codziennego kierowcy. Mój pierwotny plan zakładał zbudowanie samochodu z naciskiem na osiągi, teraz chcę uczynić z niego wspaniały, zabawny DD, więc osiągi są kluczową miarą, ale zamierzam również zacząć bardziej skupiać się na estetyce, łatwości życia i modach komfortu. Stąd cięższy układ wydechowy i rozważanie haka. Planuję również dodać błotniki i podkreślić wygląd samochodu rajdowego. Planuję również wymienić opony Conti. ECS02 na opony DWS06 następnym razem, gdy moje opony się zużyją.

Discussion starter · #54 ·
Przegląd roczny (2.05.2025):

Dzisiaj oficjalnie mija rok od posiadania GR. Mam dokładnie 13 400 mil na liczniku, chciałem utrzymać poniżej 10 tys. przez pierwszy rok, ale jazda sprawia zbyt wiele radości. Pierwotnie kupiłem go z zamiarem pozostawienia w stanie fabrycznym. I udało mi się to przez około 3 miesiące. Potem spłaciłem go i UPS zaczął dostarczać gadżety!

Nie miałem ani jednego problemu mechanicznego (poza tymi spowodowanymi modyfikacjami) z samochodem. Był bez zarzutu i bardzo niezawodny. Żadnych pożarów ani problemów ze zużyciem oleju. (Odpukać). Zabierałem go na jedną wycieczkę do Chicago, aby dostroić go na hamowni przy limit+1, a następnie do OIR. Podczas tej podróży nie miałem żadnych zastrzeżeń do samochodu. Był wygodny i osiągał nawet 30-32 mpg na autostradzie przy średniej prędkości 75 mph.

Miałem łącznie 5 imprez na torze w ciągu roku. Ten samochód otworzył przede mną świat możliwości, nawet nie wiedziałem, że mogę wjechać na tor wyścigowy, dopóki nie kupiłem samochodu i nie dostałem mojego dnia NASA. Zdecydowałem również wycofać ten samochód z użytku na torze. Częściowo z powodu przegrzania AWD, ale głównie dlatego, że chcę zachować go jako czysty, fajny, codzienny samochód. A użytkowanie na torze powodowało zauważalne zużycie samochodu.

Zacznę od kilku rzeczy, które mi się w tym samochodzie nie podobają:
  • Waga, spodziewałem się, że ten samochód będzie ważył 2900 funtów do maksymalnie 3100 funtów (CTR to większy samochód i waży 2910 funtów)
  • To nie dotyczy mojego, ale wszystkie GRC powinny być wyposażone w skrzydło CE i maskę CE. Powinny one odróżniać go od hatchbacka corolli
  • Więcej opcji kolorystycznych, podoba mi się biały, ale ten samochód powinien mieć wiele opcji kolorystycznych (przynajmniej kanarkowo-żółty lub jasno pomarańczowy)

Jeśli nie nazwałem tego niechęcią, to można założyć, że mi się to podoba, ale podoba mi się brak konsoli środkowej. Wypełnienie siedzenia jest więcej niż wystarczające, aby podeprzeć moje ramię podczas jazdy. A brak konsoli środkowej sprawia, że samochód wydaje się bardziej minimalistyczny, co bardzo mi się podoba. Zbyt wiele samochodów ma teraz zbyt wiele opcji przechowywania i wszystkie zapełniają się bezużytecznym śmieciem.

Bardzo podobają mi się również siedzenia, są proste i wygodne, a boczne podparcie również jest idealne. Zabierałem ten samochód w dłuższą podróż i to nie zmieniło mojego zdania.

Ten samochód ma już duże wsparcie na rynku wtórnym, biorąc pod uwagę małą liczbę sprzedaży. Naprawdę ułatwia to dostosowanie i modyfikację samochodu do moich upodobań. To wygląda jak samochód tuningowy. Absolutnie uwielbiam to!

Jeśli miałbym wystawić ocenę, byłoby to 4,8 na 5 gwiazdek.

Image

Roczny przegląd (2/5/2025):

Dzisiaj oficjalnie mija rok od posiadania GR. Na liczniku mam dokładnie 13 400 mil, chciałem utrzymać poniżej 10 tys. przez pierwszy rok, ale jazda sprawia zbyt wiele radości. Pierwotnie kupiłem go z zamiarem zachowania go w stanie fabrycznym. I udało mi się to przez około 3 miesiące. Potem go spłaciłem i UPS zaczął dostarczać gadżety!

View attachment 33567

Nie miałem ani jednego problemu mechanicznego (poza tymi spowodowanymi przez modyfikacje) z samochodem. Był bez zarzutu i bardzo niezawodny. Żadnych pożarów ani problemów ze zużyciem oleju. (Odpukać). Zabierałem go na jedną wycieczkę do Chicago, aby dostroić go na hamowni przy limit+1, a następnie do OIR. W tej podróży nie miałem żadnych zastrzeżeń do samochodu. Był wygodny i uzyskałem nawet 30-32 mpg na autostradzie przy średniej prędkości 75 mph.

Miałem łącznie 5 imprez na torze w ciągu roku. Ten samochód otworzył przede mną świat możliwości, nawet nie wiedziałem, że mogę wjechać na tor wyścigowy, dopóki nie kupiłem samochodu i nie dostałem mojego dnia NASA. Zdecydowałem również wycofać ten samochód z użytku na torze. Po części z powodu przegrzania AWD, ale głównie dlatego, że chcę zachować go jako czysty, fajny, codzienny samochód. A jazda po torze powodowała zauważalne zużycie samochodu.

Na początek kilka rzeczy, których nie lubię w samochodzie:
  • Waga, spodziewałem się, że ten samochód będzie ważył 2900 funtów do maksymalnie 3100 funtów (CTR to większy samochód i waży 2910 funtów)
  • To nie ma wpływu na mój, ale wszystkie GRC powinny być wyposażone w skrzydło CE i maskę CE. Powinny one odróżniać go od hatchbacka corolli
  • Więcej opcji kolorystycznych, podoba mi się biały, ale ten samochód powinien mieć wiele opcji kolorystycznych (przynajmniej kanarkowo-żółty lub jasno-pomarańczowy)

Jeśli nie nazwałem tego niechęcią, to można założyć, że mi się podoba, ale podoba mi się brak konsoli środkowej. Wzmocnienie na siedzeniu jest wystarczające, aby podeprzeć moje ramię podczas jazdy. A brak konsoli środkowej sprawia, że samochód wydaje się bardziej minimalistyczny, co bardzo mi się podoba. Zbyt wiele samochodów ma teraz zbyt wiele opcji przechowywania i wszystkie zapełniają się bezużytecznymi śmieciami.

Bardzo podobają mi się również siedzenia, są proste i wygodne, boczne wzmocnienia również są idealne. Zabierałem ten samochód na dłuższą wycieczkę i to nie zmieniło mojej opinii.

Ten samochód ma już duże wsparcie na rynku wtórnym, biorąc pod uwagę małą sprzedaż. Naprawdę ułatwia to dostosowanie i modyfikację samochodu do moich upodobań. To wygląda jak samochód tuningowy. Absolutnie uwielbiam to!

View attachment 33568
Jak wygląda Twoje zużycie paliwa po strojeniu?

Nie jestem też pewien, skąd masz dane dotyczące wagi, ale '23 FL5 CTR wypada na 3183 na wadze Car & Driver. '24 GRC Circuit wypada na 3268. Też chciałbym, żeby było mniej, ale nie zamieniłbym AWD na 83 funty.

Discussion starter · #56 · (Edited)
Jak wygląda Twoje zużycie paliwa po tuningu?

Nie jestem też pewien, skąd masz dane dotyczące wagi, ale '23 FL5 CTR waży 3183 na wadze Car & Driver. '24 GRC Circuit waży 3268. Też żałuję, że jest mniej, ale nie zamieniłbym AWD na 83 funty.
Nie śledziłem tego tak bardzo od czasu tuningu, ponieważ przez jakiś czas miałem zamiar przejść na e50, a śledzenie skomplikowało mój proces. Ostatnio znowu zacząłem śledzić na 93, ale było nisko, głównie z powodu zimnej pogody, długich rozgrzewek i zimowej mieszanki paliwa. Ponadto historycznie mam złe zużycie paliwa, gdy jeżdżę głównie po mieście. W tej chwili średnio zużywam 21-22 mpg podczas dojazdów do pracy. Przed tuningiem, kiedy jeździłem latem, było to około 24 mpg podczas dojazdów do pracy. Kiedy się ociepli i paliwo wróci do letniej mieszanki, spodziewam się, że wrócę do zakresu 24 mpg.

Jeśli chodzi o wagę, to było wyszukiwanie w Google. Widzę, że może to być mylące. Mimo to 3183 jest niższe, a samochód jest większy. Chciałbym tylko, żeby był trochę lżejszy, aby uzyskać lepszy stosunek mocy do masy. Idealnie myślę, że ten samochód powinien ważyć około 3000-3100 funtów z fabryki.
Image

Roczny przegląd (2/5/2025):

Dziś oficjalnie mija rok od posiadania GR. Mam dokładnie 13 400 mil na liczniku, chciałem utrzymać go poniżej 10 tys. w pierwszym roku, ale jazda nim sprawia zbyt wiele radości. Pierwotnie kupiłem go z zamiarem pozostawienia go w stanie fabrycznym. I udało mi się to przez około 3 miesiące. Potem go spłaciłem i UPS zaczął dostarczać gadżety!

View attachment 33567

Nie miałem ani jednego problemu mechanicznego (poza tymi spowodowanymi przez modyfikacje) z samochodem. Był bez zarzutu i bardzo niezawodny. Żadnych pożarów ani problemów ze zużyciem oleju. (Odpukać). Zabierałem go na jedną wycieczkę do Chicago, aby dostroić go na hamowni przy limit+1, a następnie do OIR. W tej podróży w ogóle nie miałem żadnych zastrzeżeń do samochodu. Był wygodny i uzyskałem nawet 30-32 mpg na autostradzie przy średniej prędkości 75 mph.

Miałem łącznie 5 imprez na torze w ciągu roku. Ten samochód otworzył przede mną świat możliwości, nawet nie wiedziałem, że mogę wjechać na tor wyścigowy, dopóki nie kupiłem samochodu i nie dostałem mojego dnia NASA. Zdecydowałem również, że wycofam ten samochód z użytku na torze. Po części z powodu przegrzania AWD, ale głównie dlatego, że chcę zachować go jako czysty, fajny, codzienny samochód. A użytkowanie na torze powodowało zauważalne zużycie samochodu.

Na początek kilka rzeczy, których nie lubię w samochodzie:
  • To nie ma wpływu na mój, ale wszystkie GRC powinny być wyposażone w skrzydło CE i maskę CE. Powinny one odróżniać go od hatchbacka corolli
  • Więcej opcji kolorystycznych, podoba mi się biały, ale ten samochód powinien mieć wiele opcji kolorystycznych (przynajmniej kanarkowo-żółty lub jasno-pomarańczowy)

Jeśli nie oznaczyłem tego jako niechęci, to można założyć, że mi się to podoba, ale podoba mi się brak konsoli środkowej. Wyściółka na siedzeniu jest wystarczająca, aby podtrzymywać moje ramię podczas jazdy. A brak konsoli środkowej sprawia, że ​​samochód wydaje się bardziej minimalistyczny, co bardzo mi się podoba. Zbyt wiele samochodów ma teraz zbyt wiele opcji przechowywania i wszystkie wypełniają się bezużytecznym śmieciem.

Bardzo podobają mi się również siedzenia, są proste i wygodne, boczne trzymanie również jest idealne. Zabierałem ten samochód na dłuższą wycieczkę i to nie zmieniło mojego zdania.

Ten samochód ma już duże wsparcie na rynku wtórnym, biorąc pod uwagę małą sprzedaż. Naprawdę ułatwia to dostosowanie i modyfikację samochodu do moich upodobań. To wygląda jak samochód tunera. Absolutnie uwielbiam to!

View attachment 33568
Jak sprawdzają się u Ciebie Hipermax R? Rozważam je i Apexi N1, ponieważ mają łatwiejszą regulację tłumienia i pochylenia. Stawki 14K/20K brzmią jednak tak, jakby były naprawdę surowe na wyboistych ulicach socal.

Discussion starter · #58 ·
Jak sprawdzają się Hipermax R? Rozważam je i Apexi N1, ponieważ mają łatwiejszą regulację tłumienia i pochylenia. Stawki 14K/20K brzmią jednak tak, jakby były naprawdę surowe na wyboistych ulicach socal.
Podoba mi się je w większości, żałuję ich trochę, gdy jestem na naprawdę wyboistej drodze (ponieważ nie planuję już jeździć po torze). Ale wszystkie wyrzuty sumienia znikają, gdy wjeżdżam na krętą drogę. Naprawdę dobrze trzyma się drogi z gwintowanymi amortyzatorami.

Nie wiem, jak moje drogi wypadają w porównaniu z SoCal, nigdy nie jeździłem po drogach SoCal, ale drogi tutaj w NWA są ogólnie znacznie lepsze niż drogi wokół metropolii DFW. Ogólnie rzecz biorąc, nasze drogi wcale nie są złe, rzadko widzę dziury.

• Like
Reactions: tomfrommyspace
Ogólnie mi się podobają, trochę żałuję, gdy jestem na naprawdę wyboistej drodze (ponieważ nie planuję już ścigać się samochodem). Ale wszystkie wyrzuty sumienia znikają, gdy wjeżdżam na krętą drogę. Naprawdę dobrze trzyma się drogi z gwintowanym zawieszeniem.

Nie wiem, jak moje drogi wypadają w porównaniu z SoCal, nigdy nie jeździłem po drogach w SoCal, ale drogi tutaj w NWA są ogólnie o wiele lepsze niż drogi wokół metropolii DFW. Ogólnie rzecz biorąc, nasze drogi wcale nie są złe, rzadko widzę dziury.
Doceniam opinie. Powodzenia z budową BRZ (kiedy nadejdzie czas ;))

Discussion starter · #60 ·
Niewiele nowego do zgłoszenia. Wróciłem do tulei 60A (było 70A) na mocowaniu pochylenia i poprawiło to ogólną jakość jazdy. Dużo bardziej wolę 60A. Znacznie mniej wibracji. Wysłałem również swój wydech do RK ti z roszczeniem gwarancyjnym z powodu małej wady w spawie powodującej wyciek w rezonatorze. Szybko to naprawili i zmodernizowali wieszak do najnowszej wersji oraz dodali wspornik do rezonatora. Zainstalowałem go ponownie i wydaje się, że ma nieco mniej dudnienia. Myślę o przejściu na ich boczne wyjście w przyszłości, wciąż chcę w końcu dodać hak 1-1/4" do bagażnika rowerowego. Cieszę się, że mam z powrotem swój wydech, daje to mojemu życiu trochę więcej poczucia normalności. Na marginesie, założyłem słuchawki, żeby posłuchać podcastu, który miał 46 minut do końca, kiedy zacząłem wymieniać wydech, kiedy skończyłem, zostało 6 minut. Za pierwszym razem wymiana wydechu zajęła mi 2 godziny.

Myślę o sprzedaży systemu HKS, jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na PW. Nie sprzedaję go oficjalnie, ale oferty będą rozważane, ma tylko około 1500 mil przebiegu i byłbym gotów przejechać do 250 mil, żeby go dostarczyć. Brzmi dobrze, ale wolę moje RK ti trochę bardziej. Naprawdę lubię tytan, ale może ma to coś wspólnego z tym, że mój tata robił dużo części tytanowych w swoim warsztacie, kiedy dorastałem i wciąż mamy trochę pozostałych tytanowych nakrętek/śrub, których lubię używać.

• Like
Reactions: elkwood
41 - 60 of 75 Posts