Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner
21 - 40 of 431 Posts
Przepraszam bracie, to nieprawda. Otrzymujesz "konserwację" co 5000 mil. Otrzymujesz wymianę oleju co 10 000 mil. Jeśli wykonujesz usługi wystarczająco wcześnie, możesz faktycznie uzyskać piątą rotację opon. Otrzymujesz rotację opon i kontrolę wielopunktową co 5000 mil oraz wymianę oleju i filtra co drugą usługę. To jest Toyota Care.
Mój sprzedawca po prostu mnie okłamał. Jestem zaskoczony, lol.

• Like
Reactions: Alexcalibur
Ups, poprawiam się. Instrukcja obsługi faktycznie zaleca wymianę oleju co 5000 mil w tym samochodzie, a nie tylko w trudnych warunkach. Mój błąd. Teraz wiem.

Ups, poprawiam się. Instrukcja obsługi faktycznie zaleca wymianę oleju co 5000 mil w tym samochodzie, a nie tylko w trudnych warunkach eksploatacji. Mój błąd. Teraz wiem.
Tak, właśnie trochę poszukałem. Mam przeczucie, że będą się o to spierać, gdy nadejdzie czas na wymianę. Oto standardowa broszura, ponieważ większość samochodów wymaga wymiany oleju tylko co 10 000 mil.
Image

Przepraszam, że mówię bez wcześniejszego sprawdzenia. Miałem tę dyskusję z klientami tak wiele razy w ciągu ostatniej dekady i dłużej, chciałbym mieć dolara za każdym razem. Do tego samochodu jedynymi produktami Toyoty, które miały syntetyczną wymianę oleju co 5000 mil, były flex fuel Tundra i Sequoia. Wszystko inne miało wymianę oleju co 10 000 mil. Przypuszczam, że powinienem się tego spodziewać, ponieważ jest to silnik z turbodoładowaniem. To z pewnością uzasadnia częstsze wymiany oleju. Nie powinieneś musieć kłócić się z dealerem, aby uzyskać te elementy konserwacji, ponieważ jest to wyraźnie określone w instrukcji konserwacji. Zdecydowanie powinno to być częścią Twojej opieki Toyoty, plus rotacja opon i kontrola wielopunktowa.

Nie sądzę, żeby konserwacja GR Corolla różniła się od podstawowej Corolli. Czy to zostało opublikowane?

Ale tak, dostaniesz z tego 4 wymiany oleju. Jeśli zdecydujesz się na wcześniejszą wymianę, liczy się to do twoich 4.

Nie sądzę, żeby konserwacja GR Corolla różniła się od podstawowej Corolli. Czy to zostało opublikowane?

Ale tak, dostaniesz 4 wymiany oleju. Jeśli zdecydujesz się na wcześniejszą wymianę, liczy się ona do twoich 4.

Cofając się trochę, czy ktoś zna numer PN oleju marki Toyota, którego powinniśmy używać? I czy filtr jest zamienny z tym z Yarisa?

Ciekawe. Wyciągnąłem butelkę starego produktu i oto liczby na niej. Ale wygląda na to, że ze względu na oznaczenie SM, prawdopodobnie nie będzie on wystarczający dla GRC.

Image

Image

Wyobrażam sobie, że jeśli nowy produkt będzie w tej samej cenie, dział części po prostu zacznie przełączać wszystko na nowy produkt.

Ciekawe. Wyciągnąłem butelkę starego oleju i oto liczby na niej. Ale wygląda na to, że ze względu na oznaczenie SM prawdopodobnie nie będzie wystarczający dla GRC.

View attachment 5994
View attachment 5995

Wyobrażam sobie, że jeśli nowy olej będzie w tej samej cenie, dział części po prostu zacznie przechodzić na nowy olej.
Widziałem tę butelkę, ale nie sądzę, żeby była odpowiednia, nasza instrukcja określa SP 0w-20, który jest ILSAC GF-6A.

Do tej pory Valvoline to jedyny olej, który spełnia wymagania. Wszyscy inni mówią, że są zgodni z ilsac-6, a nie 6a. Prawdopodobnie zadzwonię do amsoil lub motul; nikt nie ma żadnych informacji o naszych samochodach!

Oto karta specyfikacji od valvoline.

wygląda jak Motul 8100 eco lite 0w-20, karta specyfikacji, która pasuje do instrukcji.

No dobrze, lol. Mogę po prostu zapłacić dealerowi, żeby zrobił mi pierwszy. Mój sprzedawca nie sądzi, żeby moje 2 lata darmowych wymian oleju obejmowały wymianę przy 1000 milach. Zadzwonię do działu obsługi i zobaczę.
Dzisiaj robię to samo. Dzwonię do salonu, rozmawiam z kierownikiem serwisu (który również zamówił CE) i teraz jesteśmy najlepszymi przyjaciółmi, ponieważ dostałem pierwszy. WIĘC spróbuję skłonić ich do zrobienia początkowej wymiany oleju po dotarciu. Jeśli będę musiał zapłacić, to zapłacę, ale niezależnie od tego, zrobię to i nie będę czekał do kwietnia na pierwszy interwał serwisowy 5k.

Zgodnie z instrukcją - ten samochód wymaga wymiany oleju przy każdym interwale serwisowym. I będę tego żądał. I upewnię się. To nie jest jakiś RAV4, który ma jedną wymianę oleju w roku. Więc działaj odpowiednio.

Brak informacji, jakie ma dealer, jest powodem, dla którego nie oddam mojego samochodu do serwisu. 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów do naszych samochodów. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.

to nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj w Ameryce.

Brak informacji, jakie posiada dealer, jest powodem, dla którego nie oddam mojego samochodu. 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów do naszych samochodów. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.

to nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj, w Ameryce.

Jakich informacji potrzebują? Dosłownie potrzebują trzech rzeczy - waga/typ oleju - filtr oleju - ilość napełnienia?

Czego nie dostają lol?

Jakich informacji potrzebują? Dosłownie potrzebują trzech rzeczy - waga/typ oleju - filtr oleju - ilość napełnienia?

Czego nie dostają lol?
Brak informacji, jakie ma dealer, jest powodem, dla którego nie zabiorę swojego samochodu, 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów w naszych samochodach. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.

to jest nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj w Ameryce.

Martwię się, że zabiorę samochód do dealera, a oni spróbują potraktować go jak normalną Corollę. Nie chcę złego oleju i filtra.

Brak informacji, jakie posiada dealer, jest powodem, dla którego nie oddam swojego samochodu. 3 różne działy serwisowe nie mogły podać mi informacji o oleju ani numerów filtrów w naszych samochodach. Umiarkowane obawy o silnik, który jest zupełnie nowy i potrzebuje odpowiednich smarów.
Spokojnie, kolego. Pracowałem u dealera przez 40 lat i, wierzcie lub nie, mają oni inne rzeczy do zrobienia, poza upewnianiem się, że są na bieżąco z informacjami o samochodzie, który być może nigdy nie ujrzał światła dziennego w ich salonie. Daj im trochę czasu, żeby nadrobić zaległości.

to nasz fabryczny olej napełniający i jest to zamówienie specjalne tutaj, w Ameryce.

To dobra informacja, dziękuję!

Jakich informacji potrzebują? Dosłownie potrzebują trzech rzeczy - waga/rodzaj oleju - filtr oleju - ilość napełnienia?

Czego nie dostają lol?
Standardowe oleje są zgodne ze standardowymi ocenami, nasze samochody wymagają oleju o wysokich osiągach, brak ogólnych specyfikacji dla tych samochodów i brak szczegółów w większości działów serwisowych jest powodem, dla którego moje zawieszenie wciąż miało na sobie izolatory transportowe. Standardowy Toyota 0w-20 to SN z oceną gf-5, jeśli technicy nie mają numerów części do odpowiedniego oleju, to co sprawia, że myślisz, że wiedzą, co do niego wlać?

i nie mam tego na myśli w zły sposób! Działy serwisowe są bardzo kompetentne i pomocne, po prostu w Ameryce nie ma jeszcze wystarczająco dużo informacji o naszych samochodach!

Widziałem tę butelkę, ale nie sądzę, żeby była odpowiednia, nasza instrukcja określa SP 0w-20, który jest ILSAC GF-6A.

Do tej pory valvoline to jedyny olej, który spełnia wymagania. Wszyscy inni mówią, że są zgodni z ilsac-6, a nie 6a. Prawdopodobnie zadzwonię do amsoil lub motul; nikt nie ma żadnych informacji o naszych samochodach!

Oto karta specyfikacji od valvoline.

wygląda na to, że Motul 8100 eco lite 0w-20 to karta specyfikacji, która pasuje do instrukcji.

Moim zdaniem gf-6 dzieli się na dwie kategorie: 6a i 6b. 6a obejmuje SAE 0W-20, SAE 5W-20, SAE 0W-30, SAE 5W-30 i SAE 10W-30, podczas gdy 6b obejmuje tylko SAE 0w16 i że producenci nie oznaczają gf-6a jako takiego, ale pozostawiają go jako gf-6.

Olej, którego będę używał, jest oznaczony jako gf-6, ale ponieważ jest to 0w20, powinien być oznaczony jako gf-6a. Więc nie wiem. Zachowam butelki, jeśli Toyota będzie chciała być wybredna w kwestii roszczenia gwarancyjnego.

Mój numer VIN nawet się nie wyświetla na stronie internetowej centrum części Toyoty, lol. Nie można również ręcznie wyszukiwać części do GR Corolli, ponieważ jeszcze ich tam nie ma.

Jeśli technicy nie mają numerów części do odpowiedniego oleju, to co sprawia, że myślisz, że wiedzą, co do niego wlać?
Technicy nie mają numerów części do niczego, chyba że jest to w biuletynie serwisowym. Do tego służy dział części.

I nie mówię tego w zły sposób! Działy serwisowe są bardzo kompetentne i pomocne, po prostu w Ameryce nie ma jeszcze wystarczająco dużo informacji o naszych samochodach!
To dokładnie prawda. Oto, co zamierzam zrobić, gdy przyjedzie mój GR. Pójdę do kierownika części i powiem: hej, stary, właśnie kupiłem nowego GR Corollę. Dostaje wymianę oleju i filtra co 5000 mil lub 6 miesięcy. Słyszałem, że olej i filtr są trochę trudne do zdobycia, ponieważ oba różnią się od wszystkiego innego. Czy uważasz, że mógłbyś zamówić to teraz, żebyś miał to, kiedy przyjdę na pierwszą wymianę oleju? Bądź miły, a oni chętnie z tobą współpracują. Mogę ci powiedzieć, że nikt z nas nigdy tak naprawdę nie chciał wychodzić z drogi dla klienta, który przyszedł z obu lufami w ogniu.

Technicy nie mają numerów części do niczego, chyba że jest to w biuletynie serwisowym. Do tego służy dział części.

Zgadza się w 100%. Oto, co zamierzam zrobić, gdy przyjedzie mój GR. Pójdę do kierownika działu części i powiem: hej, stary, właśnie kupiłem nowego GR Corollę. Dostaje wymianę oleju i filtra co 5000 mil lub 6 miesięcy. Słyszałem, że olej i filtr są trochę trudne do zdobycia, ponieważ oba różnią się od wszystkiego innego. Czy sądzisz, że mógłbyś zamówić to teraz, żebyś miał to, kiedy przyjadę na pierwszą wymianę oleju? Bądź miły, a oni chętnie z tobą współpracują. Mogę ci powiedzieć, że żaden z nas nigdy tak naprawdę nie chciał wychodzić z drogi dla klienta, który przyszedł z dwoma lufami w ogniu.
Zgadzam się! Zaufaj mi, nie miałem zamiaru wchodzić tak ostro.

21 - 40 of 431 Posts