Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner

Opony zimowe / zestaw kół

1 reading
190K views 607 replies 147 participants last post by  LifeForLife  
#1 ·
Image
Czy ktoś wie, jaką najmniejszą średnicę koła można założyć, aby nadal mieściła się zacisk hamulcowy? Chciałbym dostać drugi zestaw kół do opon zimowych, a dodatkowa ścianka boczna jest miła. Jest to również miłe, gdy jedziesz na rajd SCCA w stylu rallycross ;)

#27 ·
W zależności od koła, ludzie byli w stanie założyć 17-calowe felgi do Yarisa, ale to najmniejszy rozmiar, jaki można było założyć przed zmniejszeniem hamulców, więc powinno być tak samo. Planuję 215/50R17 na zimę. Tylko uważaj na odsadzenie
Czy pojawiły się jakieś informacje na temat tego, czy GR Corolla będzie miał możliwość przełączania TPMS, tak jak GR86? Oznacza to, że można zakodować 2 zestawy TPMS w samochodzie i przełączać je w ustawieniach samochodu/przycisku TPMS w schowku?

Nie mogłem znaleźć żadnych informacji dotyczących TPMS w żadnej informacji prasowej, więc zakładam, że nie. Ale nie oglądałem wielu filmów na YT, w których mogłyby się znajdować mniej znane ciekawostki.

Szkoda by było, gdyby tego nie dostał.

#5 ·
#7 ·
Ciekawe @JimsGarageToys ...właśnie to zauważyłem. To nie dałoby tego samego średnicy. Byłem właśnie u lokalnego dealera i jedyny Corolla hatch na parkingu miał 18-calowe z tonami...mam na myśli tonami miejsca między przednimi hamulcami a piastą oraz przednimi hamulcami a tarczami. Zastanawiam się również @robby_fd3s, czy 17-calowe z offsetem 45 będą pasować. Założę się, że jest Toyota 17, która by pasowała...

#12 ·
Ciekawe @JimsGarageToys ...właśnie to zauważyłem. Te nie miałyby takiej samej średnicy. Właśnie byłem u lokalnego dealera i jedyny Corolla hatchback na parkingu miał 18-calowe felgi z tonami...mam na myśli tonami miejsca między przednimi hamulcami a piastą oraz przednimi hamulcami a tarczami. Zastanawiam się również @robby_fd3s, czy felgi 17-calowe z odsadzeniem 45 będą pasować. Założę się, że jest Toyota 17, która by pasowała...
Opona 215/50R17 miałaby odpowiednią średnicę do opony zimowej.

#10 ·
Przednie tarcze mają podobno 14 cali, czyli tylko nieznacznie większe niż w moim STI, gdzie moje 17-calowe wchodzą dość łatwo. Ten sam rozstaw śrub.

Jeśli felgi STI pasują do GRC, będzie wielu bardzo szczęśliwych byłych właścicieli Subaru.
Jako obecny właściciel STI, felgi OEM STI nie będą pasować, ponieważ felgi mają otwór centrujący 56,1 mm. GR Yaris ma otwór centrujący 60 mm, zakładając, że GRC będzie taki sam

#18 ·
Czy ktoś ma doświadczenie z oponami zimowymi Michelin Pilot Alpin 5? Widziałem, że wiele osób w Europie używa ich do GR Yaris i wydają się być świetną oponą zimową o wysokich osiągach. Są one również powszechne w rozmiarze 235/40/18, co sprawia, że ​​idealnie pasują do standardowych kół na zimę.

#19 ·
Czy ktoś ma doświadczenie z oponami zimowymi Michelin Pilot Alpin 5? Widziałem, że wiele osób w Europie używa ich do GR Yaris i wydają się być świetną oponą zimową o wysokich osiągach. Są one również powszechne w rozmiarze 235/40/18, co sprawia, że ​​idealnie pasują do standardowych kół na zimę.
Są to najwyżej oceniane opony zimowe o wysokich osiągach, wybierz je, jeśli nie przeszkadza Ci cena.

#39 ·
Również na temat TPMS... Kilka dni temu zamieściłem w innym wątku informację o tym, jak Tirerack gwarantuje dopasowanie kół 18x9,5+38 do GRC. Dziś zdałem sobie sprawę, że podczas tworzenia pakietów opon/kół na Tirerack nie pytają, czy chcesz dodać czujniki TPMS, czy nie. To dla mnie istotne, ponieważ pytają o to w przypadku każdego samochodu, który używa czujników TPMS. Jeśli spróbujesz stworzyć kombinację koło/opona dla dowolnego Civica 10. generacji, NIE poproszą Cię o dodanie czujników TPMS, ponieważ Honda nie używa tradycyjnych czujników TPMS; zamiast tego używają czujników prędkości kół, aby porównać względną prędkość każdego koła i określić, czy któreś z nich jest płaskie. Próbując tej samej kombinacji koło/opona na Tirerack dla innych samochodów, pytają, czy chcesz dodać czujniki TPMS dla 2023 GR Supra, 2022 Corolla hatchback XSE i 2023 Camry V6. Z drugiej strony nowe samochody Toyoty z 2023 roku (tj. Sequoia i BZ4X) nie mają w tej chwili żadnych opcji dla tych pakietów. Wiem, że platforma GRC jest nowa, ale co, jeśli istnieje szansa, że Toyota używa podobnego systemu w GRC teraz? To byłoby ogromną ulgą dla osób, które denerwują się kontrolkami TPMS podczas zmiany kół. Być może Tirerack dokonał pewnych odkryć podczas sesji pomiarowej. TL;DR - być może istnieje szansa, że GR Corolla nie używa tradycyjnych czujników TPMS

#41 ·
TL;DR - być może istnieje szansa, że GR Corolla nie używa tradycyjnych czujników TPMS
Uważam za dziwne, że w ogóle o tym nie wspomniano. Jeśli okaże się, że jest to monitorowanie pasywne, byłoby to trochę do bani, ponieważ jakkolwiek radzenie sobie z czujnikami jest do bani, to naprawdę lubię mieć dane o ciśnieniu wyświetlane w samochodzie.

#48 ·
Podoba mi się TPMS, jeśli widać wszystkie ciśnienia. Samochód mojej żony używa czujników, ale ma tylko kontrolkę.

Prędkość obrotowa jest tańsza i prawie tak samo przydatna, jeśli dostajesz tylko kontrolkę.

#50 ·
Może kupię Viking Contact 7 w rozmiarze 205-50-17, jeśli nie będzie za ciasny
View attachment 3767

Źródło:
Czy to wszystko opony zimowe bez kolców, prawda? Zrezygnują z dużej wydajności na suchej nawierzchni na rzecz przyczepności na śniegu i lodzie. Wyobrażam sobie, że właściciel GR Corolli lub innego samochodu sportowego byłby prawdopodobnie bardziej zadowolony z osiągów opony zimowej, takiej jak Blizzak LM, Continental ContiWeatherContacts, Dunlop SP Winter Sports itp., chyba że Twoim celem jest maksymalna przyczepność na śniegu/lodzie. Z mojego doświadczenia wynika, że ​​zimowa opona o wysokich osiągach zapewnia więcej niż wystarczającą przyczepność na umiarkowanym śniegu/błocie pośniegowym w połączeniu z napędem na wszystkie koła. Widząc jednak, że jesteś z Kanady, mogę sobie wyobrazić, że może istnieć potrzeba maksymalnej przyczepności ponad sportowe osiągi.

edytuj: Właśnie kliknąłem na Twoje zdjęcie profilowe. Rozumiem, dlaczego możesz szukać maksymalnej przyczepności na śniegu!! 😂

#64 ·
Pomyślałem, że podzielę się moim doświadczeniem z oponami zimowymi, dotyczącym debaty na temat opon zimowych o wysokich osiągach vs opon zimowych.

Kilka lat temu miałem okazję jeździć nowym Fordem Focus RS na standardowych oponach zimowych o wysokich osiągach OEM na prywatnym torze lodowym, w ramach lokalnego wydarzenia marketingowego. Chociaż ten samochód był bardzo przyjemny w prowadzeniu, przyczepność na gładkim lodzie była dość słaba. Udało mi się zrobić kilka bardzo ładnych driftów, ale przyspieszenie / skręcanie / hamowanie nie było zbyt szybkie. Po mojej turze zapytałem, czy mogę przejechać ten sam tor moim własnym samochodem, skromnym Suzuki SX4 z częściowo zużytymi oponami z kolcami Hakka 9. To była przepaść - mogłem jechać znacznie szybciej i miałem lepszą kontrolę. Miałem również podobne doświadczenie z Audi RS4, które miałem przez około rok (zanim je sprzedałem, ponieważ koszty utrzymania były szalone). Był wyposażony w opony Pirelli Sottozero o wysokich osiągach. Na suchej nawierzchni przyczepność była zdumiewająca, nawet lepsza niż w innych samochodach, które miałem z oponami letnimi! Jednak w prawdziwym śniegu lub na lodzie przyczepność była dość słaba.

Nie ma "najlepszej" opony zimowej, to zależy od tego, gdzie mieszkasz i co jest dla ciebie priorytetem. Jeśli mieszkasz w miejscu, gdzie rzadko pada śnieg i chcesz mieć dobrą sterowność, to opona zimowa o wysokich osiągach byłaby prawdopodobnie najlepsza dla ciebie. Jeśli masz regularne opady śniegu przez kilka miesięcy w roku (jak ja), a temperatura często oscyluje powyżej i poniżej zera, tworząc płaty lodu (czasami ukryte pod cienką warstwą śniegu), to dobra opona zimowa zapewni znacznie lepszą przyczepność, kosztem prowadzenia na suchej nawierzchni. Aby uzyskać jeszcze większą przyczepność na czystym lodzie, najlepsze są opony z kolcami, wariacja w przyczepności między różnymi warunkami drogowymi jest znacznie mniej wyraźna.

#65 ·
Myślałem, że podzielę się moim doświadczeniem z oponami zimowymi, dotyczącym debaty na temat opon zimowych o wysokich osiągach vs. opon zimowych.

Kilka lat temu miałem okazję jeździć fabrycznie nowym Focusem RS na standardowych oponach zimowych OEM o wysokich osiągach na prywatnym torze lodowym, w ramach lokalnego wydarzenia marketingowego. Chociaż ten samochód był bardzo przyjemny w prowadzeniu, przyczepność na gładkim lodzie była dość słaba. Udało mi się zrobić kilka bardzo ładnych driftów, ale przyspieszenie / skręcanie / hamowanie nie było zbyt szybkie. Po mojej turze zapytałem, czy mogę przejechać ten sam tor moim własnym samochodem, skromnym Suzuki SX4 z częściowo zużytymi oponami z kolcami Hakka 9. To była przepaść - mogłem jechać znacznie szybciej i miałem lepszą kontrolę. Miałem również podobne doświadczenia z Audi RS4, które miałem przez około rok (zanim je sprzedałem, ponieważ koszty utrzymania były szalone). Był wyposażony w opony Pirelli Sottozero o wysokich osiągach. Na suchej nawierzchni przyczepność była zdumiewająca, nawet lepsza niż w innych samochodach, które miałem z oponami letnimi! Jednak na prawdziwym śniegu lub lodzie przyczepność była dość słaba.

Nie ma "najlepszej" opony zimowej, to zależy od tego, gdzie mieszkasz i co jest dla Ciebie priorytetem. Jeśli mieszkasz w miejscu, gdzie śnieg nie pada często i chcesz mieć dobrą kontrolę, to opona zimowa o wysokich osiągach byłaby prawdopodobnie dla Ciebie najlepsza. Jeśli masz regularny śnieg przez kilka miesięcy w roku (jak ja mieszkam) i temperatura często oscyluje powyżej i poniżej zera, tworząc płaty lodu (czasami ukryte pod cienką warstwą śniegu), to dobra opona zimowa zapewni znacznie lepszą przyczepność, kosztem prowadzenia na suchym podłożu. Aby uzyskać jeszcze większą przyczepność na czystym lodzie, najlepsze są opony z kolcami, zmienność przyczepności w różnych warunkach drogowych jest znacznie mniej wyraźna.
Powinieneś również sprawdzić lokalne przepisy, ponieważ nie wszystkie miejsca zezwalają na opony z kolcami na drogach.

#74 ·
Wygląda na to, że większość osób planuje używać fabrycznych kół na zimę i przejść na lżejsze koła na lato.

Mam przyzwoitą wiedzę na temat technologii opon, ale nigdy zbytnio nie zagłębiałem się w temat kół z rynku wtórnego. 15 lat temu byłem facetem od off-roadu - jedyne koła z rynku wtórnego, jakie kupiłem, to koła na bardzo podstawowym poziomie do użytku w S4 i CX-5. Za każdym razem kupowałem po prostu zestaw, który był TUŻ powyżej najniższej ceny. Nic specjalnego.

Myślę, że użyję moich fabrycznych kół na lato i kupię zestaw zimowy, ale na pewno nie chcę stosować podejścia "nie najtańsze, ale prawie", które stosowałem wcześniej. Jakieś rady, jak zacząć zawężać wybór do koła o dobrej wartości, dobrej jakości na zimę? Skończę na założeniu na nie opon Blizzaks lub Michelin Alpins.

Albo... z tego, co wiem, dobre kute koła są dla mnie zbyt drogie. ALE, czy istnieje lekkie koło dobrej jakości, które kosztowałoby w przybliżeniu tyle samo, co przyzwoity zestaw zimowy? I czy byłoby wystarczająco lekkie, żebym zauważył różnicę w masie nieresorowanej podczas dynamicznej jazdy latem? To dla mnie duża niewiadoma, więc chcę się upewnić, że nie zapłacę za zestaw zimowy w przybliżeniu tyle, ile zapłaciłbym za naprawdę dobrą, lekką alternatywę na lato (używając fabrycznych kół na zimę, tak jak reszta z was...)

#75 ·
Wygląda na to, że większość osób planuje używać standardowych kół na zimę i przejść na lżejsze koła na lato.

Mam przyzwoitą wiedzę na temat technologii opon, ale nigdy zbytnio nie zagłębiałem się w temat kół z rynku wtórnego. 15 lat temu byłem facetem od off-roadu - jedyne koła z rynku wtórnego, jakie kupiłem, to koła na bardzo podstawowym poziomie do użytku w S4 i CX-5. Za każdym razem kupowałem zestaw, który był TEORETYCZNIE powyżej najniższej ceny. Nic specjalnego.

Myślę, że użyję moich standardowych kół na lato i kupię zestaw zimowy, ale na pewno nie chcę stosować podejścia "nie najtańsze, ale prawie", które stosowałem wcześniej. Jakieś rady, jak zacząć zawężać poszukiwania do dobrej jakości koła w dobrej cenie na zimę? Skończę na założeniu na nie opon Blizzaks lub Michelin Alpins.

Albo.... z tego co wiem, dobre kute koła są dla mnie zbyt drogie. ALE, czy istnieje lekkie koło dobrej jakości, które ostatecznie kosztowałoby mniej więcej tyle samo, co przyzwoity zestaw zimowy? I czy byłoby wystarczająco lekkie, żebym zauważył różnicę w masie nieresorowanej podczas dynamicznej jazdy latem? To dla mnie duża niewiadoma, więc chcę mieć pewność, że za zestaw zimowy nie zapłacę mniej więcej tyle, ile zapłaciłbym za naprawdę dobry, lekki letni zamiennik (używając standardowych kół na zimę, tak jak reszta z was...)
Myślę, że szczerze mówiąc, po prostu kupię drugi zestaw standardowych kół na zimę. Rozglądałem się za felgami i mam tendencję do wybierania czegoś, co wygląda bardzo podobnie do standardowego koła, kiedy szukam, więc... równie dobrze mogę po prostu kupić kolejny zestaw.

#86 ·
Miałem dobre doświadczenia z moimi oponami zimowymi Hakka z kolcami, trzy style w WRX i Tacoma. Jeżdżąc dużo po śniegu (w tej chwili na moim podwórku jest 23" śniegu), nie miałem żadnych skarg na przyczepność, nawet gdy puch przechodził przez maskę. Ale używam wyższej, węższej opony zimowej dla prześwitu i trakcji i każdej jesieni jest uderzająca różnica między letnią oponą o wysokich osiągach a oponami zimowymi. Pierwsza jazda autostradą na oponach zimowych zawsze sprawia, że myślę, co tu się chwieje? Różne opony do różnych zastosowań, są duże kompromisy, jeśli chcesz uzyskać najlepszą możliwą przyczepność na śniegu i lodzie.

Jakieś wieści na temat 17-calowego koła, które zmieściłoby się na tych dużych przednich hamulcach? A może koło zapasowe oszczędzające miejsce?

#89 ·
Toyota Parts podaje, że czujnik TPMS to 42607-19005. Nie znajdziesz tego dokładnego numeru części ani niczego, co miałoby go zastąpić. Jest on również przeznaczony do wielu różnych modeli Lexusa, takich jak RX 450h i UX 250h, więc po prostu znajdź cokolwiek jest wymienione dla tych pojazdów na Tire Rack (bardzo popularny T6) lub rock auto lub gdziekolwiek indziej.