Przełożenie 1/2/3/4/5/6/Wsteczny --------------------------- 3.538/2.238/1.535/1.162/1.081/0.902/3.831
Czym jeździsz, jeśli twoja żona ma GRC?Nie. Mamy manualną scion tC (2005). Kupiliśmy ją w 2004 roku. Nadal świetnie się prowadzi i działa świetnie. Moja żona nauczyła się jeździć z manualną skrzynią biegów w tym samochodzie!
Każdy samochód z manualną skrzynią biegów, który miałem w przeszłości i obecnie, ma albo zalecenie dotyczące zmiany biegów, albo zalecaną tabelę punktów zmiany biegów w instrukcji obsługi. Albo jedno i drugie.Czy to Twój pierwszy samochód z manualną skrzynią biegów?
Nie ma magicznej liczby. To piękno posiadania w pełni manualnej skrzyni biegów. Dopóki nie kochasz się z ogranicznikiem obrotów lub nie doprowadzasz do zadławienia (bez doładowania) i nie przeciążasz silnika, robisz, co chcesz w danym momencie. Wybierz bieg i obroty, jakie chcesz i po prostu jedź! Lubię trzymać się w okolicach 4000 obr./min, aby mieć pełne doładowanie w gotowości i bardzo dobrą reakcję na gaz. W ogóle nie obchodzą mnie mile na galon. Nie kupiłem tego samochodu, żeby zwracać uwagę na ceny benzyny.
Ale tak, 4000 obr./min to miejsce, w którym żyje ten silnik, ponieważ pełne doładowanie zaczyna się przy 3450 obr./min. Zmieniam biegi między 6k a 6500 obr./min (nie jestem miłośnikiem ogranicznika obrotów), gdzie moc zaczyna spadać.
Dopiero zaczynam przyzwyczajać się do IMT, wciąż muszę powstrzymywać prawą stopę przed heel-toeingiem od czasu do czasu.