Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner
21 - 40 of 49 Posts
Jeśli umieszczą nowy G20E w przyszłej corolli, to w zasadzie sprawi, że obecna będzie gorsza.

Miałem zamiar zbudować i dostroić po wygaśnięciu okresu gwarancji, ale w związku z możliwością ogłoszenia G20 i nowej linii modelowej, podczas gdy wciąż jestem objęty gwarancją, prawdopodobnie się wstrzymam. Musiałbym poczekać rok lub dwa po premierze G20, aby upewnić się, że jest tak wytrzymały jak G16. Miłą rzeczą w kupnie tego samochodu w 1. roku modelowym było to, że układ napędowy był już sprawdzony w GRY.

Mimo wszystko, 400 KM GRC bezpośrednio konkurujący z nową Celicą i Suprą? Po prostu tego nie widzę z perspektywy linii modelowej.

• Like
Reactions: Crease and DylanJZA
Być może jestem tu w absolutnej mniejszości, ale nie byłbym zainteresowany samochodem o mocy 400 KM. Miałem je wcześniej i zrezygnowałem z RS3 z tego samego powodu - lubię doświadczać silnika na pełnych obrotach bez podwajania ograniczenia prędkości. Miałem Camaro SS z 2013 roku przez około 6 miesięcy, zanim się go pozbyłem. Z drugiej strony, mój zbudowany Mk4 TDI stał w garażu przez 19 lat.

Chyba wolę jeździć wolniejszym samochodem szybko niż na odwrót.

Rozumiem cię. Z drugiej strony, ledwo słychać G16 na pełnych obrotach, niestety.

Mieszkam na dużej wysokości, więc chociaż turbosprężarka w większości wyrównuje sytuację, to i tak jest wolniej. Większa moc i większy silnik pomagają w tym. Oczywiście, opinia/zastosowanie mniejszości!

Ponadto, ogólnie rzecz biorąc, można przypuszczać, że zużycie paliwa poprawi się (silnik nie będzie musiał być tak wysoko ustawiony na 6. biegu).

GCR ma silnik przeznaczony dla mniejszej platformy (tj. TNGA-B), takiej jak GRY, w porównaniu do większej platformy Corolli (tj. TNGA-C), która już oferuje opcje 4-cylindrowe. Pomijając testy bezpieczeństwa i emisji, zakładam, że G20 można by łatwo zaadaptować do istniejącego systemu GR4 (który jest zmodyfikowaną wersją systemu AWD znajdującego się w Rav4 itp. - używanego również z 4-cylindrowym).
To jest interesujące. Czy to dlatego w komorze silnika jest tak dużo miejsca? (pomijając przeniesienie akumulatora do bagażnika zamiast pod maskę)

Obecne silniki hybrid max to konstrukcja łagodnego hybrydowego. Podobnie jak w cr-z, który był wyposażony w manualną skrzynię biegów. Niedawno Kengushi zamieścił post o pojeździe, który testował z obecnym silnikiem hybrydowym Tundra połączonym z 6-biegową manualną skrzynią biegów. Zatem łagodny system hybrydowy nie jest używany ze względu na wydajność, ale ze względu na wzrost mocy/momentu obrotowego z niewielkim wzrostem mpg w mieście.

Edycja: Zastanawiam się, czy skalowaliby wszystko N/A, turbo, hybrid max...

Mk6 supra hybrid max g20
Mk4 MR2 turbo g20, grnm dostaje hybrid max g20
Mk8 celica turbo g20
MK2 GRC hybrid max g16
Mk3 86 n/a g20? Turbo g16?
Łagodna Corolla fwd/starlet turbo g16 lub n/a g16; wyobraź sobie tańszy, podstawowy, łagodny, sportowy, kompaktowy samochód 😁 jak si do ctr.

Co ten komentarz ma do rzeczy? Obecna GR Corolla ma już 11 funtów / KM. :p
I tak się mylił lol; powszechne powiedzenie mówi, że "strefa złotowłosej to 10 funtów/KM."

Uwielbiam mojego GRC od tygodnia, odkąd go mam. ALE jeśli zrobią 4-drzwiowego sedana Celica AWD, być może będę musiał zmienić. Więcej miejsca i mocy byłoby dla mnie przełomem, jeśli ceny nie byłyby głupie.

Skąd to się wzięło? Celica nigdy nie była 4-drzwiowa (w przeciwieństwie do Integry). Toyota nie będzie produkować 4-drzwiowej Celiki, ani nie ma żadnych pogłosek na ten temat.

Ale to będzie całkowita zmiana platformy, prawda?
Nie. Camry nie dostał nowej platformy wraz z przeprojektowaniem '25; nie mamy powodu, by sądzić, że Corolla otrzyma zupełnie nową platformę.

Nie jestem pewien, skąd wziął się pomysł, że nowa platforma jest konieczna do przeprojektowania modelu. Toyota zasadniczo nigdy nie wycofuje platformy po zaledwie jednej generacji. Platforma Toyota MC dla Corolli została uruchomiona w 2000 roku i działała zasadniczo niezmieniona do 2013 roku z poprawką, która działała do 2019 roku. Jest ona ulepszana przez cały okres eksploatacji, aby platforma była aktualna i wprowadzać ulepszenia; to sposób Toyoty.

21 - 40 of 49 Posts