Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner

Motor Trend 2025 GRC vs Golf R

565 views 8 replies 5 participants last post by  Rdrcr  
#1 ·

GR Corolla to wspaniały kawałek maszynerii, jaki kiedykolwiek zagościł w naszym garażu. Radość z Corolli polega na tym, że można go pchać tak mocno, jak tylko się da, doprowadzając silnik, zawieszenie i hamulce do granic możliwości – ale to nie znaczy, że trzeba uderzać głową o granice samochodu. GR Corolla uwielbia dobre katowanie i nadal dostarcza mnóstwo emocji, nawet jeśli trochę odpuścisz. Jazda nim z dużą prędkością to idealna współpraca między człowiekiem a maszyną, a fakt, że trzeba używać łopatek zmiany biegów, aby utrzymać silnik na obrotach, przypomina, że maszyna nie może działać optymalnie bez kompetentnego człowieka za kierownicą. Chociaż jest głośniejszy i twardszy od Golfa R, nadal jest to znośny pojazd do codziennego użytku. GR Corolla jest, według wszelkich miar, pomnikiem sztuki i miłości do jazdy, a cena bazowa 39 995 USD czyni go prezentem, przynajmniej w wersji z manualną skrzynią biegów. Jak samochód taki jak ten mógł przegrać porównanie?

Może przegrać, gdy stanie w szranki z czymś takim jak Golf R. Volkswagen to bardziej dopracowana maszyna i robi wszystko, co GR Corolla, na nieco wyższym poziomie. Jest szybszy, zarówno na papierze, jak i w rzeczywistości, nieco cichszy, nieco bardziej komfortowy i znacznie bardziej praktyczny. Podczas gdy GR Corolla błaga o nadużycia, Golf R sprawia, że osiąganie prędkości jest łatwiejsze i bardziej relaksujące, pozwalając kierowcom o wszystkich umiejętnościach poczuć się jak bóstwo za kierownicą. Oczywiście, Golf R jest droższym samochodem, ale wyeliminowanie pakietu Euro Style (chętnie weźmiemy szyberdach i elektryczne fotele zamiast 80-funtowej wady) obniża jego cenę do kilku dolarów od GR Corolli – a to oznacza, że jest to nieco więcej samochodu za nieco mniej pieniędzy.

Z tego powodu Volkswagen Golf R jest zwycięzcą tego porównania, ale jeśli wybierzesz Toyotę GR Corollę zamiast Golfa, nie popełniasz błędu. Prawdziwym zwycięzcą jest szczęśliwiec, który może wybierać między tymi dwoma doskonałymi samochodami. Nasza rada: kup oba.

#3 · (Edited)
Właściwie pomagam przyjacielowi zdecydować się na MK8R jako jego DD i myślę, że dla niego będzie to najlepszy scenariusz. Mam GRC, brat ma DE5/ITS, a jeśli kupi MK8R, będziemy mieli samochody, które każdy porównuje w tej kategorii, z wyjątkiem WRX (ohydny lol) i będziemy mogli jeździć nimi jeden po drugim, co powinno być niesamowite.

Szczerze mówiąc, dla DD, z którego można dosłownie wycisnąć 350 KM przy zaledwie jednym tuningu i niczym więcej, MK8R jest w jakiś sposób niesamowity, a staje się jeszcze lepszy, jeśli ztuningujesz TCU. Problem w tym, że to nudny samochód do jazdy. GRC jest najbardziej angażujący, potem DE5/FL5 (choć bardziej z obsługą przypominającą skalpel), a na końcu R (trochę egh na obu frontach), więc musisz zdecydować, co jest dla ciebie najważniejsze. Ale jako AWD DD, który jest wygodny i szybki, na papierze trudno go pokonać.

#5 ·
Gdybym przeprowadził recenzję i oparł swoje oceny na tych samych pytaniach, prawdopodobnie wybrałbym Golfa R jako zwycięzcę.
Jednakże, miałem VW R32, dwa GTI i Audi A3... Cieszyłem się jazdą każdym z nich, gdy nie były w serwisie, otrzymując nowe jednostki mechatroniczne DSG, nowe wtryskiwacze, cewki zapłonowe lub czyszczenie nagaru. Zostaję przy GRC.

Mike

#6 ·
Gdybym przeprowadził recenzję i ocenił ją na podstawie tych samych pytań, prawdopodobnie wybrałbym Golfa R jako zwycięzcę.
Jednak miałem VW R32, dwa GTI i Audi A3... Cieszyłem się jazdą każdym z nich, kiedy nie były w serwisie, naprawiając nowe jednostki mechatroniczne DSG, nowe wtryskiwacze, cewki zapłonowe, losowe problemy elektryczne lub czyszczenie nagaru. Zostaję przy GRC.

Mike
Miałem R32 z 2004 roku. Uwielbiałem to cudo.