Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner
101 - 120 of 486 Posts
Tak, to była kolejna obawa, czy będą używać właściwych olejów. Po prostu nie chcę, żeby dotykali mojego samochodu (bo wielu ludzi w salonach nie dba o Twój samochód). Przyniosę go, jeśli NAPRAWDĘ będę musiał, lol.

Wiem z doświadczenia, że niektórzy technicy smarowania (oczywiście nie wszyscy) to po prostu dzieci..
Mój kierownik serwisu, z którym rozmawiałem, stwierdził: "Umieszczę jednego z moich zaufanych techników" na samochodzie LOL.

Po prostu powiedziałem ok, dzięki, teraz czuję się o wiele lepiej hahaha.

Technicy smarowania, którzy pracowali w branży motoryzacyjnej, zajmują najniższe stanowiska w dziale serwisowym i są najgorzej opłacani. Więc tak... zwykle ich to nie obchodzi. Liczy się prędkość i ilość.

A takze, biorąc pod uwagę, że GRC nie jest tak łatwo dostępny, nie potrzebuję, aby mój samochód był w centrum uwagi ani potrzebował losowych "testów drogowych" po serwisie. Oddaję naszego Siennę z 2022 roku do serwisu, bo kogo obchodzi jazda minivanem, ale GRC??? Nie ufam im. Lol.
Dokładnie!!

Nadal oddaję mojego 21 RAV4, ponieważ, jak wspomniałeś, kogo zwykle obchodzi SUV/minivan? Ale GRC? Tak, ja też nie potrzebuję tych losowych "testów drogowych", lol.

Dokładnie!!

Nadal przywożę mojego 21 RAV4, ponieważ, jak wspomniałeś, kogo zwykle obchodzi SUV/minivan? Ale GRC? Tak, ja też nie potrzebuję tych losowych "testów drogowych", lol.
Dokładnie, rav żony i mój taco są dość pospolite i są widywane 017107109701x w tygodniu. GRC to w zasadzie jeden z jednego w moim salonie.

Czy ogólny konsensus to pełne płyny po docieraniu? Myślałem, żeby zrobić tylko olej silnikowy, ale teraz jestem niezdecydowany...
Otrzymasz wiele mieszanych opinii na temat tego, czy powinieneś martwić się o wymianę innych płynów oprócz oleju silnikowego, czy w ogóle je wymieniać (ponieważ docieranie nie jest konieczne, zostało już dotarte podczas produkcji i/lub nie istnieje). Tak naprawdę zależy to od Ciebie, aby podjąć decyzję! Zrobiłem to dla własnego spokoju.

To bardzo indywidualna decyzja. Byłem mistrzem techniki Toyoty przez 35 lat, a ilość nadużyć i zaniedbań, jakich dopuścili się klienci, a samochody jakoś cudem przetrwały, jest prawdziwym świadectwem trwałości i niezawodności produktów Toyoty. Jeśli ściśle przestrzegasz zaleceń producenta dotyczących konserwacji, prawdopodobieństwo, że nigdy nie doświadczysz katastrofalnej awarii komponentu, jest bardzo duże. Jestem jednak głęboko przekonany, że płyny są tanie, a komponenty drogie. Nawet jeśli samochód ma 60 000 mil 60-miesięczną gwarancję na układ napędowy, wolę uniknąć składania reklamacji na komponent, który sam się zepsuł, niż korzystać z mojej gwarancji. Osobiście wymienię wszystkie płyny w układzie napędowym, gdy przejadę około tysiąca mil. Ale myślę, że masz duże szanse na to, że samochód będzie w porządku, jeśli będziesz przestrzegać zalecanych przez fabrykę interwałów konserwacji, zwłaszcza jeśli nie będziesz traktować samochodu jak wynajętego muła. Tylko Ty możesz ocenić wartość spokoju ducha/taniego ubezpieczenia.

Czy ogólna zgoda dotyczy pełnych płynów po dotarciu? Myślałem, żeby zrobić tylko olej silnikowy, ale teraz się waham...
Wygląda na to, że jest to podzielone. Myślę, że to może nie pomóc, ale prawdopodobnie nie zaszkodzi, o ile zostanie to zrobione prawidłowo i z odpowiednimi płynami. Teraz moim problemem jest znalezienie warsztatu, któremu ufam, że ma odpowiednie płyny (za stosunkowo rozsądną cenę).

Chciałem zapytać, mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłem - jak zresetować kontrolkę serwisową w pojeździe? Zmieniłem olej po dotarciu silnika przy przebiegu 1000 mil i próbowałem zresetować kontrolkę na stary sposób; przytrzymać przycisk ODO i włączyć tryb akcesoriów w pojeździe, podczas gdy wyświetlany był przebieg, ale bezskutecznie. Nie mogłem znaleźć niczego w systemie informacji o pojeździe, aby to zrobić, chyba że coś przeoczyłem. Czekam na uzyskanie informacji za pośrednictwem tego forum i innych.

Dlaczego resetować to teraz? Włączy się przy 5k, kiedy nadejdzie czas na pierwszy darmowy prezent fabryczny
Tak!

Przechodzę na amsoil dla wszystkich płynów przy 1k mil. Mój dealer zasadniczo nic nie będzie wiedział o tej pierwszej wymianie płynu. Nadal planuję uzyskać darmowe wymiany oleju zgodnie z planem konserwacji.

brak magnesu.
hmmm Zauważyłem również, że nie miał takiego samego rozmiaru jak śruba napełniająca. Nie byłem na to przygotowany. Napełniacz ma 24 mm, a spust 22 mm

Wkrótce wymienię płyny. Jak wygląda dostęp do otworów wlewowych? Potrzebna pompka ręczna i przewody? Czy ktoś ma specyfikacje momentu obrotowego śrub spustowych/napełniających?

Niedługo będę robił płyny. Jak wygląda dostęp do otworów wlewowych? Potrzebna pompka ręczna i wężyk? Czy ktoś ma specyfikacje momentu obrotowego dla śrub spustowych/wlewowych?
pompka z wężykiem ułatwiła sprawę. Jestem przyzwyczajony do używania ich w moich innych samochodach, ale skrzynia biegów jest najłatwiejsza, gdy zdejmujesz wykładzinę błotnika. Płyn ze skrzyni biegów wypływa jak woda, więc bądź tego świadomy. Zrobiłem bałagan 😓

29 ft•lbs dla wszystkich śrub wlewowych i spustowych, z wyjątkiem śruby spustowej oleju silnikowego, wynosi 30 ft•lbs
Naprawdę? Wow, to dość dużo! Te od skrzyni biegów są chyba dość spore i wchodzą w solidne odlewy aluminiowe. Śruby spustowej oleju silnikowego nie spodziewałem się tak wysokiej.
Przepraszam, myślałem o 14 ft lbs, to sam filtr.

kupiłem filtr oleju Gr Corolla P/N 90915-YZZN1
to coś jest malutkie af :LOL:
od 20 lat używam redline w moich skrzyniach biegów i dyferencjałach toyoty. jednak to jest moja pierwsza skrzynia rozdzielcza toyoty. to jest to, co zamówiłem:
skrzynia rozdzielcza i dyferencjał: 75W85 GL-5 Olej do przekładni
skrzynia biegów: MT-LV 70W/75W GL-4 Olej do przekładni
Widziałem stronę internetową, na której napisano, że nasz filtr oleju to P/N 90915-YZZN2, znalazłem źródło i odnosiło się ono do GR Yaris
Image

. Zadzwoniłem do lokalnego działu części i powiedzieli, że filtr GR to N1.

101 - 120 of 486 Posts