Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner

Przewody hamulcowe w oplocie do GR Corolla

393 views 6 replies 6 participants last post by  wheelhaus  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Rozważam modernizację moich przewodów hamulcowych w celu poprawy osiągów i niezawodności. Natknąłem się na kilka opcji z łącznikami z wężami w oplocie do GR Corolla 2023+.

Jestem ciekawy opinii osób, które dokonały podobnych modernizacji. Jakie usprawnienia zauważyliście w osiągach hamulców? Czy podczas instalacji napotkaliście jakieś trudności?

Dodatkowo, jak te łączniki z wężami w oplocie wypadają w porównaniu z przewodami OEM pod względem trwałości i konserwacji?

Czekam na wasze spostrzeżenia i doświadczenia!

#2 ·
Witajcie wszyscy,

Rozważam modernizację przewodów hamulcowych w celu poprawy osiągów i niezawodności. Natknąłem się na kilka opcji z przyłączami z przewodów w oplocie do GR Corolli 2023+.

Jestem ciekawy opinii tych, którzy dokonali podobnych modernizacji. Jakie ulepszenia zauważyliście w osiągach hamulców? Czy podczas instalacji napotkaliście jakieś trudności?

Jak te przyłącza z przewodów w oplocie wypadają w porównaniu do przewodów OEM pod względem trwałości i konserwacji?

Czekam na Wasze spostrzeżenia i doświadczenia z przyłączami przewodów AN!
Dziękuję z góry za wszelką pomoc

#3 · (Edited)
Ulepszyłem przewody hamulcowe w moich dwóch innych samochodach torowych, ale przez jakiś czas nie będę się tym zajmował. Ostatnio mój przyjaciel podczas ostrego hamowania zerwał przewód hamulcowy i wjechał w pył. Na szczęście ani jego samochód nie został uszkodzony, ani on sam nie odniósł obrażeń. Używał przewodów hamulcowych bardzo renomowanej marki, powiedziałbym, że jest to jedna z trzech najlepszych marek w sportach motorowych w USA. Widziałem list z pozwem między moim przyjacielem a tą firmą i uciszyli go, oferując nowy zestaw.
Podobno ta firma wysłała list do sprzedawców z poleceniem usunięcia pewnych przewodów hamulcowych z powodu dat ważności, a ten sprzedawca tego nie zrobił i sprzedał przewody (po terminie), więc po tym incydencie osobiście nie chcę mieć z tym nic do czynienia.
Jeśli chodzi o moje osobiste doświadczenie, obecnie mam 3 samochody, którymi jeżdżę na torze. Mam 8th Gen SI z doładowaniem Krafwerks S/C i używam Wilwood BBK, które są wyposażone we własne przewody w stalowym oplocie. Jak dotąd bez problemów. Mam również przewody Neuspeed w stalowym oplocie w moim Audi RS3 i jeździłem nim po torze bez problemów, ale mam ulepszone klocki i płyn hamulcowy. Następnie intensywnie ścigałem się dwoma GR86, a teraz GR Corolla i postanowiłem nie wymieniać przewodów hamulcowych.
Jeśli chcesz twardego pedału i mocnego chwytu, najlepiej użyć płynu hamulcowego o wysokiej temperaturze mokrej i wrzenia, czegoś w rodzaju Castrol SRF. Używałem również Motul RB660, ale moim zdaniem nie jest tak dobry jak Castrol SRF.
Jeśli nie jeździsz samochodem po torze, a tylko po mieście, w ogóle nie potrzebujesz przewodów, a jeśli zdecydujesz się na jazdę po torze, lepiej wybrać odpowiedni zestaw klocków hamulcowych i dobry płyn hamulcowy, to one odprowadzą ciepło. Dobra mieszanka klocków hamulcowych pochłonie dużo ciepła. Seryjne tarcze są już ogromne i mają nacięcia, więc nie widzę tam problemu. Fabryczne przewody hamulcowe są przyzwoicie dobre i mają wysokie standardy bezpieczeństwa z certyfikatem DOT.
Jeśli chodzi o instalację. Osobiście nie miałem żadnych problemów. Czasami niektórzy ludzie napotykają drobne wycieki na połączeniach typu banjo. Niektóre przewody są dostarczane z fabrycznie nałożoną pastą teflonową, aby zapewnić dobre i szczelne dopasowanie.
Podsumowując, jeśli w ogóle nie planujesz jeździć samochodem po torze, mogę zapewnić, że oryginalne przewody będą prawdopodobnie jedną z Twoich najbezpieczniejszych opcji i zdecydowanie niezawodnych ze względu na certyfikację zgodną ze standardami DOT.

#4 ·
Ulepszyłem przewody hamulcowe w moich dwóch innych samochodach torowych, ale przez jakiś czas nie zajmowałbym się przewodami hamulcowymi. Niedawno mój przyjaciel zerwał przewód hamulcowy podczas ostrego hamowania i wjechał w kurz. Na szczęście ani jego samochód nie został uszkodzony, ani on nie odniósł obrażeń. Używał przewodów hamulcowych bardzo renomowanej marki, powiedziałbym, że ta marka należy do czołowych 3 marek w sportach motorowych w USA. Widziałem list z postępowania sądowego między moim przyjacielem a tą firmą i uciszyli go, oferując nowy zestaw.
Podobno ta firma wysłała list do sprzedawców z poleceniem usunięcia niektórych przewodów hamulcowych z powodu dat ważności, a ten sprzedawca tego nie zrobił i sprzedał przewody (po terminie), więc po tym incydencie osobiście nie chcę mieć z tym nic do czynienia.

Jeśli chodzi o moje osobiste doświadczenie, obecnie mam 3 samochody, którymi jeżdżę po torze, mam 8th Gen SI z doładowaniem Krafwerks S/C i używam Wilwood BBK, który jest wyposażony we własne przewody w stalowym oplocie. Jak dotąd bez problemów. Mam również przewody Neuspeed w stalowym oplocie w moim Audi RS3 i jeździłem nim po torze bez problemów, ale mam ulepszone klocki i płyn hamulcowy. Po tym intensywnie ścigałem się dwoma GR86, a teraz GR Corolla i postanowiłem nie wymieniać przewodów hamulcowych.

Jeśli chcesz twardego pedału i mocnego chwytu, najlepiej jest użyć płynu hamulcowego o wysokiej wilgotności i wysokiej temperaturze wrzenia, czegoś w rodzaju Castrol SRF. Używałem również Motul RB660, ale moim zdaniem nie jest tak dobry jak Castrol SRF.

Jeśli nie jeździsz samochodem po torze, a tylko po mieście, w ogóle nie potrzebujesz przewodów, a jeśli zdecydujesz się pojechać na tor, lepiej będzie wybrać odpowiedni zestaw klocków hamulcowych i dobry płyn hamulcowy, który będzie odprowadzał ciepło. Dobra mieszanka klocków hamulcowych pochłonie dużo ciepła. Seryjne tarcze hamulcowe są już ogromne i mają nacięcia, więc nie widzę tam problemu. Fabryczne przewody hamulcowe są przyzwoicie dobre i mają wysokie standardy bezpieczeństwa z certyfikatem DOT.

Jeśli chodzi o instalację. Osobiście nie miałem żadnych problemów. Czasami niektórzy ludzie napotykają małe wycieki na połączeniu typu banjo. Niektóre przewody są dostarczane z wstępnie nałożoną pastą teflonową, aby zapewnić dobre i szczelne dopasowanie.

Na koniec i podsumowując, jeśli w ogóle nie planujesz jeździć samochodem po torze, mogę zapewnić, że seryjne przewody będą prawdopodobnie jedną z Twoich najbezpieczniejszych opcji i zdecydowanie niezawodnych ze względu na certyfikację zgodną ze standardami DOT.
To.
Wymiana samego płynu prawdopodobnie dałaby Ci pożądany rezultat. Dodanie stalowych przewodów hamulcowych przyniesie minimalne korzyści w większości przypadków, jednocześnie zwiększając ryzyko.
Inną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że jeśli mieszkasz w pasie rdzy, połączenie między twardym przewodem hamulcowym a miękkim prawdopodobnie zardzewieje.
Jeśli zdecydujesz się na wymianę przewodów, upewnij się, że używasz odpowiedniego klucza do nakrętek z podwójnym zgrubieniem i cierpliwości, ponieważ jeśli zgniesz twardy przewód hamulcowy, prawdopodobnie nie będziesz się dobrze bawić.