Toyota GR Corolla Forum - Ownership Discussion banner
81 - 100 of 260 Posts
Dzięki za odpowiedź, doceniam.
Chciałem też 215/50r17, skończyło się na Fast Wheels Switch 17x7.5, jak opublikował @dixxon.
Jedynym problemem było to, że to konkretne koło było dostępne z otworami na śruby Mag Lug (pasują oryginalne kołki Toyota) i również z otworami na śruby stożkowe (jak wiele innych kół aftermarketowych). Skończyło się na wersji z gniazdem stożkowym, ponieważ w tamtym czasie nie wiedziałem nic lepszego. Właśnie skończyłem wymieniać szpilki kół, które były za krótkie do koła Switch. Przedłużone szpilki kół - Przegląd

Też chciałem 215/50r17, skończyłem z Fast Wheels Switch 17x7.5, jak opublikował @dixxon .
Jedynym problemem było to, że to konkretne koło było dostępne z otworami na śruby Mag Lug (pasują oryginalne kołki Toyota), a także z otworami na śruby stożkowe (jak wiele innych kół aftermarketowych). Skończyłem z wersją z gniazdem stożkowym, ponieważ w tamtym czasie nie wiedziałem nic lepszego. Właśnie skończyłem wymieniać szpilki kół, które były za krótkie do koła Switch. Przegląd przedłużonych szpilek kół
Właśnie kupiłem 18s, Enkei PX-10 (18x8 +35mm offset) ze standardowym rozmiarem opon. Wolę zejść w dół i założyć węższą oponę, ale nie mogłem znaleźć opcji, z której byłbym zadowolony.

Same 35mm offset though?
Tak, ten sam offset 35 mm.
Jestem świadomy minimalnego prześwitu. Zapytałem @dixxon, jak u niego to wyglądało po kilku miesiącach. Powiedział, że nie miał żadnych problemów.
Moje zainteresowanie dotyczyło 17x7,5 i wydawało się, że nie ma wielu opcji.
Jedyną różnicą, poza gniazdami na śruby, był otwór centralny. Moje są większe i potrzebowały pierścieni centrujących. Musiałem to zrobić w wielu samochodach.

Zapytałem @dixxon, jak u niego działały po kilku miesiącach. Powiedział, że nie miał żadnych problemów.
Tak, mogę potwierdzić. Używałem ich od lutego do kwietnia (~ 2400 km / 1500 mil) bez problemów.

Discussion starter · #89 · (Edited)
Tak, te artykuły psują dyskusje na temat kół od dziesięcioleci.

w każdym teście (nawet gdy mówią, że 'usuwają zmienne') wybierają szerszą oponę, a także większy rozmiar.

w każdym teście, oprócz zwiększania rozmiaru koła, dodają więcej powierzchni styku dla przyczepności, więc tak naprawdę testy te sprawdzają zdolność do używania szerszej opony.

Uważam, że każdy gram lepszej wydajności został osiągnięty dzięki zastosowaniu szerszej opony, a nie wyższego zestawu kół.

Gdyby zachowali tę samą szerokość opony, jednocześnie używając koła o większym rozmiarze, nie zauważyliby żadnych zysków, a być może nawet straty.

Tylko do informacji: nawet jeśli 17" pasuje i ma przyzwoity prześwit, to w śniegu/błocie istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że coś dostanie się do wnętrza felgi i skończy się erozją lakieru na zacisku. Zakładam, że większość ludzi próbuje założyć opony 17" do śniegu/nierównych dróg/codziennych celów i to są dokładnie warunki, w których istnieje szansa na erozję lakieru. Dokładnie tak myślałem o moim poprzednim samochodzie i zaciski uległy pewnym uszkodzeniom kosmetycznym.

Trzeba by było zrobić skrobaczkę do kół, aby móc bezpiecznie z niej korzystać. To również wiąże się z dodatkowym ryzykiem (mianowicie wpadaniem kamieni i tworzeniem większego problemu).

Informacja dla ciebie: nawet jeśli 17" pasuje i ma przyzwoity prześwit, to gdy wjedziesz w śnieg/błoto, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że coś dostanie się do wnętrza felgi i skończy się erozją lakieru na zacisku. Zakładam, że większość ludzi próbuje założyć 17" opony do śniegu/nierównych dróg/codziennych celów i są to dokładnie warunki, w których istnieje szansa na erozję lakieru. Dokładnie tak pomyślałem o moim poprzednim samochodzie i zaciski uległy pewnym uszkodzeniom kosmetycznym.

Trzeba by było zrobić skrobaczkę do kół, żeby bezpiecznie z tego korzystać. To również wiąże się z dodatkowym ryzykiem (mianowicie uwięzienia kamieni i stworzenia większego problemu)
Dzięki za informację. Jeździłem na kołach -1" z minimalnym prześwitem w moim GTI i Golfie R bez problemu przez kilka lat w zimowej mieszance na Środkowym Zachodzie.

Oczywiście nie wszystkie marki, felgi, odsadzenia itp. pasują tak samo. Na szczęście ludzie z Yarisa wykonali za nas dużo pracy (obraz Yaris, nie mój GRC)

Image

Dzięki za informację. Jeździłem na kołach -1" z minimalnym prześwitem w moim GTI i Golfie R bez problemów przez wiele lat w zimowej mieszance na Środkowym Zachodzie.

Oczywiście nie wszystkie sploty, koła, przesunięcia itp. pasują tak samo. Na szczęście ludzie z Yarisa wykonali za nas dużo pracy (obraz Yarisa, nie mój GRC)

View attachment 17709
To mniej więcej tyle prześwitu, ile miałem w moim Focusie z zimowymi kołami. Zdecydowanie radziłbym uważać, jeśli wjedziesz w śnieg/błoto.
Ludzie z Yarisa zalecają używanie skrobaczek do kół (chociaż nikt nie produkuje do tego zestawu, co jest do bani)

Niektóre felgi zatwierdzone przez Fast w Kanadzie. Wszystkie z nich mają wykończenie przystosowane do zimy.

View attachment 17802
Summit i Thunder akceptują stożkowe (60°) nakrętki kół, więc standardowe szpilki mogą mieć problemy z zazębieniem gwintu.

81 - 100 of 260 Posts